Neobvyklé dílo budí ohlasy: před zámkem stojí kupa sněhu, bude tam až do září
Hromada sněhu před zámkem, nové umělecké dílo. Foto archiv tvůrců
Louny

Krásný Dvůr – Vysoká šedobílá homole, která má zpodobňovat kupu starého špinavého sněhu – takové neobvyklé umělecké dílo se nyní tyčí na nádvoří zámku v Krásném Dvoře. Jde o výtvor českého umělce Krištofa Kintery s názvem Disappearing (Mizení). „Socha“ bude na místě až do 30. září.

Za projektem stojí umělecká platforma s označením Máš umělecké střevo? Její členové chtějí předvést návštěvníkům moderní druhy umění, vzbudit zájem, překvapivé dojmy, vyvolat reakce i diskuzi. „Kontrast barokní památky a současného umění má diváky trochu zlobit, vyvolávat otázky a snad i nacházet některé odpovědi,“ uvádějí sami iniciátoři.

A budit ohlasy lidí se jim daří. „Nehodí se to na to krásné nádvoří. Květiny nebo kašna by byly vhodnější,“ popsala svůj dojem Ivana Lafatová. „Toto dílo sice plně splňuje myšlenku šokovat, ale chybí nejen profesionální umění a originalita, ale i poselství exponátu je zavádějící. Špinavá kupa sněhu časem zmizí, ale použitý materiál znečistí přírodu na dlouhou dobu,“ napsala další z návštěvnic na stránkách zámku. Uvedla, že autor díla pracoval s polystyrenem.

Najdou se ovšem i kladná hodnocení. „Krása! Musím navštívit!“ napsal Tomáš Zavoral po zhlédnutí fotografie. „Loni na podzim jsem se poprvé seznámila s projekty platformy Máš umělecké střevo. Uvědomila jsem si, že nádvoří zámku Krásný Dvůr je vynikajícím místem, kde by mohlo docházet ke kontaktu současného výtvarného umění a umění z dob minulých. Začali jsme společně tuto myšlenku rozvíjet. Mám radost, že záměr a nápad se podařilo zrealizovat. Dílo je hravé, zároveň vzbuzuje u člověka spoustu otázek, a to mě baví,“ uvedla kastelánka zámku Krásný Dvůr Michaela Hofmanová.

V Krásném Dvoře je podle ní něco podobného poprvé, ale v jiných zámcích či jejich zahradách se podobná díla současného umění už dávno zabydlela. Kupu sněhu mohli lidé poprvé vidět o prodlouženém velikonočním víkendu, kdy na zámek dorazily téměř dva tisíce návštěvníků. A jak se na novou podobu zámku a nádvoří díváte vy?

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru