ZAJÍMAVOST: U Hasiny vykvetly krásné bledule
Bledule v údolí Hasiny. Foto Josef Sedláček
Louny

Lounsko, Žatecko – V údolí Hasiny, přírodní rezervaci na pomezí Lounska a Žatecka, vykvetly krásné bledule. Tato květina je v naší zemi tradičním symbolem jara společně se sněženkami. Obě rozkvétají v kalendářním roce vždy jako jedny z prvních rostlin, volně žijících v původní přirozené krajině.

Bledule ve volné přírodě je přitom poměrně vzácná; u nás patří stále mezi chráněné druhy rostlin. V některých lokalitách je však jejich výskyt častější, kvetou tam po stovkách nebo i tisících. Je to například na východě Čech, v Posázaví nebo také na Moravě. Často kvete na přelomu zimy a jara, mnohdy ještě i mezi ostrůvky tajícího sněhu. Je k vidění i na některých zahrádkách, protože se jí dobře daří i jako šlechtěné odrůdě s odbornou péčí.

V údolí Hasiny objevil bledule fotograf Josef Sedláček. „Byli jsme tam na výletě, bledule u potoka krásně vykvetly. Zároveň jsem byl ovšem smutný z nepořádku, jaký tam lidé dokážou vyhodit a nechat. Přitom jde o chráněnou přírodní památku. Co kdybychom se všichni nějak dohodli, že kdo vyrazíme na výlet na Hasinu, rovnou z ní vždy odneseme třeba jen dvě PET lahve nebo menší pytel nasbíraných odpadků? Je možné tam i upevnit nějkou ceduli hned u vstupu do lokality v tomto duchu. Přírodě by to určitě pomohlo,“ uvažuje výletník z Loun.

Nepořádku v této přírodní lokalitě se budeme ještě věnovat v některém z dalších článků.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru