Nádoba z doby před naším letopočtem ležela v lese u Stebna. Teď poprvé ji mohou vidět lidé v muzeu
Les s balvany na Podbořansku. Právě tady se skrýval nález. Foto Regionální muzeum Žatec
Louny

Žatec – Matěj Rampas z Jesenice se před třemi lety jen tak procházel po lese a odpočíval v přírodě, když mezi balvany nad břehem potoka narazil na zvláštní předměty. Ty se mu na první pohled zdály tak zajímavé a neobvyklé, že svůj nález ohlásil a přivolal k němu odborníky.

A udělal dobře. Později se ukázalo, že jde o unikátní soubor věcí, které používali ještě staří Keltové. Zdá se to být až skoro neuvěřitelné, ale uvedené předměty pocházejí ještě z doby před naším letopočtem, tedy i před vznikem křesťanství.

Unikátní nález mohou od tohoto týdne vidět všichni zájemci na výstavě v žateckém muzeu. Ostatně nalezené předměty odpočívaly řadu staletí v lese u potoka víceméně jen kousek od Žatce. Bylo to v lesním porostu poblíž Stebna u Kryr na Podbořansku.

„Nález převzalo Národní muzeum v Praze. Celé místo bylo odborně prozkoumáno a předměty prošly konzervačními a restaurátorskými zásahy. V žateckém muzeu je nyní tento poklad vůbec poprvé představen veřejnosti. K dispozici tam bude až do 30. dubna. Od konce května pak bude k vidění v souborné expozici Keltové v Čechách v prostorách Národního muzea v Praze,“ upřesnil Petr Holodňák, archeolog z Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci.

Bronzová nádoba, první svého druhu ve střední Evropě

Mezi nalezenými předměty byla unikátní bronzová nádoba, tzv. teglia, první svého druhu ve střední Evropě. V ní byl položen bronzový náramek, na kterém byly navlečeny tři opaskové kroužky. Dalších šest kroužků leželo v nádobě volně. V blízkosti byly ještě úlomky z dalších předmětů. „Nejhodnotnějším předmětem z celého pokladu je právě bronzová nádoba. Ta byla vyrobena v některé z etruských dílen ve střední Itálii na přelomu 4. a 3. století př. n. l.,“ sdělil Petr Holodňák. Mísa byla součástí honosných jídelních servisů a sloužila společně s bronzovým džbánem k omývání rukou během hostiny.

Proč byly věci uloženy do země a proč zrovna v místě mezi třemi velkými balvany? Historikové pro to mají vysvětlení. Přijďte se podívat do muzea a všechno se dozvíte. „Je to opravdu pozoruhodný poklad. Využijte jedinečnou příležitost a přijďte se podívat! V žateckém muzeu je nález vystaven jen do 30. dubna,“ zve návštěvníky Petr Holodňák.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru