Venku mrzne, ale houbaři nelenili a už odemkli les
Zimní les, ilustrační snímek. Foto Oldřich Hájek
Louny

Kryry – Dva týdny silných mrazů, sem tam poprašek sněhu, na hlavách tlusté čepice, jaro je pořád daleko. Zdá se to skoro až neuvěřitelné, ale příznivci lesa, přírody a houbaření v Kryrech pro letošní rok přesto už odemkli les.

Stalo se tak poslední únorovou sobotu v kryrské sokolovně. Les „odemkl“ starosta Kryr Miroslav Brda, čestný člen Mykologického kroužku Kryry. Dokonce i zatočil klíčem a pronesl kouzelnickou formuli. „Odemykám les pro rok 2018 a přeji všem houbařům z našeho města i odjinud, aby měli vždy plné košíky,“ řekl starosta.

Houbaři z Kryr si pak dali občestvení, pobavili se, popovídali. Ochutnali vzorky sladkokyselých naložených hub a zhodnotili kvalitu svých domácích výrobků. Nezapomněli ani popřát ženám k jejich blížícímu se svátku 8. března.

Návštěvy lesa a houbaření patří zejména ke konci léta a pak na podzim mezi nejoblíbenější koníčky v České republice; do lesů na houby vyrážejí v sezoně statisíce lidí. Houbařů, kteří svou zálibu mají tak rádi, že se jí věnují i jako registrovaní členové v organizovaných zájmových kroužcích, ale zase tak mnoho není. V okrese Louny vyvíjejí činnost jen dva mykologické spolky – jeden je v Žatci a druhý v Kryrech. Oba mají přibližně kolem stovky členů. Veřejnost jejich činnost zaregistruje nejčastěji na podzim, kdy členové obou kroužků pořádají tradiční a oblíbené výstavy hub.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru