Poezie, nocování, odpouštění pokut. V knihovnách začal tradiční březen - měsíc čtenářů
Knihovnice Marcela Vaňková při práci ve skladu knihovny v Žatci, ilustrační snímek. Foto Libor Želinský
Louny

Louny, Žatec, Podbořany, Postoloprty – Série až neobvykle dlouhých a silných mrazů právě končí a místo ní začíná zase něco nového: například březen, kromě jara tradičně vzpomínaný i jako měsíc knihy. Nově se mu ovšem v posledních letech spíš říká březen – měsíc čtenářů.

 A začne pořádně zostra: knihovníci v Lounech ho odstartují v sobotu večer pěkným reprezentačním plesem. Proběhne v Dělnickém domě v Cítolibech od 20 hodin, letos to bude už jeho pátý ročník. Knihovna v Lounech na březen připravila celou řadu akcí pro veřejnost. Mimo jiné to budou divadelní a recitační soutěžní přehlídky pro malé i velké umělce s názvy Louny, poeticky! a Dětská scéna 2018. V knihovně je nyní zaregistrováno přibližně 4500 stálých čtenářů, z nich asi 40 % tvoří děti a mládež. „Všichni dohromady si za celý rok 2017 u nás vypůjčili více než 183 tisíc knih,“ uvedla Dagmar Kučerová, ředitelka Městské knihovny Louny. Knihovna v Lounech letos slaví narozeniny - založena byla před 125 lety.

Žatec: náhradní prostory

 Ani další knihovny v okrese Louny ovšem nebudou zahálet. „Na březen jsme připravili například dobrodružné nocování s knihovnou pro děti, velikonoční dílnu rovněž pro naše malé návštěvníky, pro dospělé zájemce zase cestopisnou přednášku ve Staré papírně,“ upřesnila ředitelka žatecké knihovny Radka Filková. Od pondělí 19. do soboty 24. března bude probíhat Týden knihovny. Z něj mají tradičně největší radost zapomnětliví čtenáři, protože jim knihovna v té době odpustí veškeré poplatky jako pokuty za případné upomínky a pozdní vrácení knih. Stejně tak noví zájemci o registraci v knihovně mohou využít příležitosti a během tohoto týdne platí za roční členský poplatek pouze 50% jeho obvyklé ceny. Žatecká knihovna letos pracuje v trochu stísněných podmínkách, protože její hlavní budova se opravuje a knihovna je nyní nastěhována v náhradních prostorách v objektu tzv. staré pošty na náměstí za chmelničkou.

 Knihovna v Podbořanech se bude v březnu věnovat především péči o děti coby své nejmenší čtenáře. Spolupracuje se školami z Podbořanska, několik výprav z nich dorazí na návštěvu – kromě Podbořan to bude například i škola z Petrohradu. V závěru března proběhne i v Podbořanech Noc s Andersenem – akce se zábavným programem pro děti a závěrečným přespáním. "Na té budeme s dětmi probírat i různé zajímavosti kolem výročí sto let od vzniku Československa. Program na celý březen je bohatý a obsahuje i další akce," uvedla Stanislava Čapková, ředitelka podbořanské knihovny. V této knihovně je aktuálně registrováno 874 stálých čtenářů, z nich je přibližně 300 dětí do 15 let. Minulý rok přišlo do podbořanské knihovny kolem 13 tisíc návštěvníků a všichni čtenáři dohromady si vypůjčili více než 64 tisíc knih nebo jiných dokumentů, dodala ředitelka.

Postoloprty: sál je pro všechny spolky

 V Postoloprtech má tamní knihovna více než 500 registrovaných čtenářů a k vypůjčení je přes 21 tisíc svazků knih. „Sál naší knihovny kromě čtenářů slouží bezplatně všem dalším místním sdružením – důchodcům, tělesně postiženým, diabetikům, školským zařízením. Snažíme se být aktivní po celý rok, tedy jak v březnu, tak i kdykoli jindy. Máme dva výstavní prostory, využívané především základní uměleckou školou a také domem dětí a mládeže. Ve spolupráci se ZUŠ jsme nedávno zřídili první a jediný stálý galerijní prostor v Postoloprtech - ve sklepě knihovny,“ sdělil několik zajímavostí Pavel Panenka, ředitel Kulturního zařízení města Postoloprt.

 „K propagační akci Březen – měsíc čtenářů se letos přihlásilo více než 400 knihoven v celé ČR. Nyní jde už o devátý ročník organizováný v této formě,“ doplnil Roman Giebisch z Národní knihovny ČR.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru