Nerudovo náměstí se dočká revitalizace, město tak chce oživit historickou lokalitu
Zdroj: www.mesto-zatec.cz
Louny

Žatec - Novou podobu se letos chystá dát město Žatec Nerudovu náměstí. Plánované stavební úpravy a zkrášlení náměstí mají být prvním krokem k oživení lokality, která leží v těsné blízkosti městské památkové rezervace, ale přesto je na okraji zájmu místních obyvatel i turistů.

První stavební činnost na Nerudově náměstí obstarají pracovníci Severočeské vodárenské společnosti a energetiků, kteří tam na jaře budou pokládat nové sítě. Po nich, odhadem možná o prázdninách, začne městská investice v hodnotě asi 10 milionů korun, která má spočívat v položení nového povrchu na celém náměstí, vysazení několika stromů, laviček či uměleckých děl. O průběhu postupu prací bude radnice občany informovat, zároveň se připravují další setkání s veřejností, při kterých město představí své rozvojové projekty.

Aby podoba Nerudova náměstí odpovídala historickému rázu Žatce, bude povrch z kamenných kostek nebo valounů. Bude tu zachován dopravní provoz, ale v rámci obytné zóny, která dává přednost chodcům a omezuje rychlost vozidel na maximálně 20 km/hod.

„V současné době počítáme s vysazením tří stromů, které by v dospělosti měly mít široké koruny a vytvářely by uprostřed náměstí stinný prostor. Pod nimi bude místo k posezení a také umělecká díla, uvažujeme s plastikami koňů. Ti vždy byli důležití pro pěstování chmele, bez nich by tradice chmelařství nikdy nevznikla, takže na náměstí mezi chmelařskými budovami mají svoje místo. Líbilo by se nám změnit i název náměstí, který by se více přiblížil k našim chmelařským tradicím,“ popsal záměr architekt města Jiří Vaníček.

Ve středověku byla lokalita Nerudova náměstí významným žateckým okrskem, který měl i svého hejtmana. V době rozmachu pěstování a obchodování s chmelem zde vyrostly sklady, ale také vily bohatých obchodníků a vznikla dnešní podoba náměstí. Ve druhé polovině 20. století ale začalo náměstí a okolí postupně chátrat.

3101neruda2

Podoba Nerudova náměstí po roce 1900. Zdroj: www.mesto-zatec.cz

Město chce nyní rekonstrukcí zahájit oživení lokality, v níž bude bydlet například stovka pracovníků korejské továrny Nexen v jednom z bývalých skladů. Podle představ města by na Náměstí mohly vzniknout časem i obchody nebo restaurace, domy by měly získat nové majitele či nájemníky.

O záměru rekonstrukce Nerudova náměstí město informovalo současné obyvatele a vyzvalo je také ke společnému setkání. To proběhlo na radnici minulý týden. „Plány na opravu náměstíčka jsou pěkné, nám by se to líbilo. Z dnešního pohledu na náměstí je nám smutno. Ale podle nás se musí také něco dělat s těmi chátrajícími domy kolem náměstí. Voláme třeba hasiče, aby odstranili tašky, které hrozí spadnout ze střechy některých domů, kolem kterých přitom chodí děti,“ popsala další problém náměstí Marie Lehocká.

Soukromým majitelům může stavební úřad nařídit, aby se o své domy lépe starali. „Ale zatím se tak neděje s dostatečnou razancí. Domy v havarijním stavu nemohou bezprostředně ohrožovat své okolí. Pokud se neopraví, zcela zchátrají a bude je čekat demolice,“ řekl Jiří Vaníček. Rekonstrukcí náměstí chce město motivovat majitele, aby se buď o své domy lépe starali, využili nebo je třeba i prodali těm, kdo se budou starat lépe.

3101neruda3

Podoba Nerudova náměstí v roce 2015. Zdroj: www.mesto-zatec.cz

Letošní práce na Nerudově náměstí jsou první etapou, další mají následovat v příštích letech. Do budoucna například existuje vize, podle níž by lávka pro pěší a cyklisty snad brzo překlenula frekventovanou Nákladní ulici a umožnila tak rychlý přechod z Nerudova náměstí k divadlu a do historického jádra Žatce. Bezpečnou a pohodlnou cestu by mohli využívat jak Žatečané, tak turisté.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru