Foto: Rodáci Žatec
Louny

Žatec - Události v Německu z roku 1938, tzv. „Křišťálové noci“, si připomenou 11. listopadu lidé v žatecké synagoze. Piety se zúčastní politici i další významní hosté.

„Pogrom, který se udál v Německu přesně před 86lety, zasáhl synagogu i židovské obyvatelstvo v Žatci,“ vysvětlil za organizátory Petr Šimáček, předseda spolku Rodáci Žatec. Podle vzpomínek německého Žatečana Petera Klepsche díky místním hasičům byl oheň zlikvidován, protože obyvatelé sousedních domů se obávali z rozšíření požáru, takže došlo jen ke zničení vnitřku synagogy. „Při pogromu tehdy bylo v Německu a Sudetech zabito přes sto osob, 30 tisíc odvlečeno do koncentračních táborů, byl zničen nespočet židovských objektů, hlavně obchodů a zapáleno přes 1300 židovských modliteben a synagog,“ doplňuje Otokar Löbl, předseda Nadačního spolku Saaz/Žatec.

Připomínku na „Křišťálovou noc“ pořádají čeští a němečtí žatečtí rodáci každoročně od roku 2004, protože o židovské otázce, vůbec o židovství – popřípadě o Křišťálové noci – mladí a většina lidí moc neví. „O židovské historii se ve školách neučí, a tak dnes mladí nedokáží říct ani jednu větu o této historii, která byla součástí našeho prostoru bezmála tisíc let. Tam, kde chybějí informace, se snadno ujme semínko nenávisti, kterou šíří neonacisté. Proto chceme osvětlovat ta bílá místa v historii pro mladou generaci a pro ostatní lidi, kteří ji neznají,” vysvětluje důvod pořádaní tradice Petr Šimáček.

Vzpomínkové shromáždění je součástí širokého projektu rodáckých spolků „Židé na Žatecku“ (www.zatec-zide.eu).

1710plakat 7bb48

 
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru