Ilustrační foto: CC0
Louny

Louny - Město Louny obmění do jara příštího roku 524 svítidel na veřejném osvětlení za úspornější LED. Smyslem je citlivější přístup k životnímu prostředí a ke zdraví, současně také úspora energetická i ekonomická.

„Výměnou svítidel za úspornější město očekává až 75procentní úsporu elektrické energie. Za platby tím ušetří víc než jeden milion korun ročně,“ uvedla vedoucí odboru komunitního rozvoje a participace Petra Kotková. Použita jsou svítidla se zdrojem LED. Jejich světelný tok je směřován tak, aby nevznikalo rušivé osvětlení. „Svítidla jsou vybavena funkcí stmívání (regulací světelného toku),“ doplnila.

Světlo z lamp by mělo podle odborníků svítit dolů a osvětlovat skutečně jen to, co má. „Nemělo by svítit k obloze. Změnu můžou pochopitelně někteří občané hodnotit ze zkušenosti a zvyku tak, že nová svítidla některé ulice osvětlují méně. Světelné normy jsou přitom samozřejmě zachované. Tady je třeba si uvědomit, že úspornějším osvětlením šetříme nejen peníze daňových poplatníků z městského rozpočtu, ale i přírodu a zdraví. Je dokázané, že světelný smog má zdravotní dopady. Nedostatečná tma v noci brání správnému spánku u člověka i volně žijících zvířat,“ poznamenal mluvčí radnice Marcel Mihalik.

Na výměnu svítidel získalo město Louny dotaci z Národního plánu obnovy přes 6,2 milionu korun, přičemž dotace kryje významnou část. Z městského rozpočtu se hradí zhruba 660 tisíc korun.

Šetrnější přístup k osvětlení ulic mají také okolní města Kladno, Most, Postoloprty, Rakovník i Žatec. Je také běžné, že přes noc zhasínají osvětlení památek. (TZ)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru