Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Pestrý kulturní program a ochutnávka jídel nejen evropských, ale třeba i z Pobřeží slonoviny, USA nebo Srí Lanky – to byla hlavní náplň druhého ročníku Barevného Žatce, který se konal v sobotu odpoledne na náměstí Svobody.

Po povedené loňské premiéře letos město Žatec se svými partnery připravilo druhý ročník setkání všech národností, které trvale žijí v Žatci. Pro někoho to může být překvapivé, ale podle oficiálních údajů ministerstva vnitra žije ve městě nyní trvale 1636 cizinců, a to přesně ze 40 zemí světa.

Stejně jako Češi tedy v Žatci žijí trvale desítky dalších národností a protože tu společně pobývají a pracují, mohou se společně bavit, poznávat a setkávat. Právě vzájemné poznávání má být hlavním cílem Barevného Žatce, stejně jako případné odbourávání různých předsudků, které mohou společné soužití ve městě kazit. „Proto jsme se domluvili se zástupci jednotlivých národů, aby nám prezentovali svá typická jídla a svou typickou kulturu. Jsme rádi, že se to zlepšuje a třeba se v některém z dalších ročníků stane, že tu budeme mít zástupce všech čtyřiceti zemí,“ přivítal všechny účastníky při slavnostním zahájení starosta Žatce Radim Laibl. A vzápětí všem při druhém ročníku Barevného Žatce popřál: „Dobrou náladu a aby se všichni dobře bavili!“

Celý odpolední program uváděla zpěvačka a moderátorka Leona Gyöngyösi, která jako první přivítala oblíbený soubor bubeníků Tam Tam Batucada a brazilských tanečnic. Po nich se představila kapela Little Bit Band ze ZUŠ Žatec a další skupiny umělecké školy, mladá ukrajinská zpěvačka a další a další umělci s mezinárodním programem – irským, kubánským nebo třeba balkánským.

Vystoupení na pódiu bavilo i tvořilo kulisy při ochutnávání různých pochutin z mnoha světových kuchyní. Návštěvníci akce se zároveň mohli zastavit u některého ze stánků, v nichž se představily také městské organizace, jako třeba Městské divadlo, Chrám Chmele a Piva, Turistické informační centrum, Městská knihovna a další. Nechyběly tvořivé dílničky či malování na obličej, zájemce lákalo i vyřezávání ze dřeva, které bylo možné vyzkoušet před stánkem německého Thumu, žateckého partnerského města.

Mezinárodní sešlosti v centru Žatce se zúčastnily stovky lidí, podle výrazů velmi spokojených. Akci město Žatec uspořádalo i díky finanční podpoře Ministerstva vnitra ČR. Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru