Ilustrační foto: CC0
Louny

Louny - Přes 30 milionů činí náklady města na nakládání s odpady. Občané z poplatku, který mají z okolních obcí nejnižší, uhradí jen polovinu. Zákon obcím ukládá, aby od roku 2025 vyseparované recyklované složky dosahovaly alespoň 60 procent, jinak budou platit víc. Louny zdaleka tento limit neplní, nyní jsou na 26 procentech. Problém je, že i přes motivačně nízký poplatek lidé odpad netřídí.
 

V Lounech vyhodí občané do kontejnerů na směsný komunální odpad až 70 procent toho, co ještě mohli vytřídit nebo kompostovat, jak bylo zjištěno z loňské analýzy. „Jde zejména o biologicky rozložitelný a gastro odpad, který by se dal vytřídit v domácnosti,“ připomíná mluvčí radnice Marcel Mihalik. „Proto město Louny jako součást prevence a snahy nezvyšovat občanům poplatky pořídilo kompostéry. Ze 700 kusů jich je k dispozici stále zhruba 200, stačí o ně požádat,“ vyzývá mluvčí.

Realita není pro občany přívětivá, pokud nezmění přístup k nakládání s odpadky. „Mohou výrazně zlepšit kvalitu třídění odpadů tím, že nebudou odkládat papír, plasty, sklo, textil, stavební odpad, zejména pak biologický a gastro odpad do černých nádob, ale skutečně je vytřídí do příslušných separačních nádob nebo odvezou do sběrného dvora,“ motivuje radní pro životní prostředí Jaromír Suchan. „Jestliže by další analýza zjistila, že se přístup občanů nemění, byli bychom bohužel nuceni přistoupit ke zvyšování poplatků,“ upozornil radní.

Louny plánují kampaň na zvýšení motivace veřejnosti k třídění odpadu. „Kdo má prostor, může kompostovat díky kompostéru, o který si na radnici požádá, a který mu zdarma dáme, a dokonce pomůžeme i sestavit. Ke zvyšování poplatků se město uchylovat nechce, pokusíme se situaci změnit ještě kampaní. Máme široko daleko nejnižší poplatky, občané si toho ale nejspíš neváží,“ říká tajemník Městského úřadu Louny Michael Straka.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru