Ilustrační foto
Louny

Louny - Jak pomoci k zadržení vody v půdě a v boji se suchem, je otázkou a pro města naléhavou výzvou. Kvůli klimatickým změnám Louny přehodnotily přístup v údržbě travnatých ploch. Od května se proto seče tráva v určitých lokalitách takzvanou mozaikovou – etapovou sečí. 

„Klimatické změny, které se projevují nepravidelnými dešťovými srážkami, kterých je čím dál méně, zato naopak přibývá dní suchých, nás přivedly k aplikaci tzv. mozaikové – etapové seče. Jde o přístup k údržbě travních ploch, který je šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl tajemník Městského úřadu Louny Michael Straka.

Za tímto účelem Louny určily několik ploch, o které se alternativním způsobem budou starat. „Mozaiková seč znamená, že se vysekají jen místa podél chodníků a cest. Zbytek se nechá volně růst. Nesečené a sečené plochy budou během sezóny střídány,“ řekl mluvčí radnice Marcel Mihalik. „Primárně chceme krajině pomoct, toto je odborníky doporučovaná cesta,“ dodal mluvčí.

Mozaiková – etapová seč trávníku je k přírodě šetrnější než plošné sekání travních ploch. „Ponecháním vyšších travních porostů pomáháme zadržení vody v půdě, nedochází tedy k jejímu přílišnému vysoušení a napomáháme lepšímu zachycování dešťové vody při případných extrémních srážkách. V neposečeném porostu zůstanou rostliny, jež poskytnou potravu a úkryt hmyzu, plžům a obojživelníkům, kterých ve městech dramaticky ubývá,“ doplňuje vedoucí odboru komunitního rozvoje a participace Petra Kotková. Méně sečené trávníky jsou také vhodným prostředím i potravou pro další řadu živočichů, jako jsou ježci, drobné ptactvo, kuny. Přispívají k vyšší biodiverzitě. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru