Malíř František Starý. Foto: Rodáci Žatec
Louny

Žatec - V žatecké Galerii U Radnice připravují novou výstavu obrazů s podivuhodným příběhem amatérského malíře. V roce 1960 pan František Starý (*1941) započal svojí vojenskou službu po důstojnické škole u tankistů ve městě Žatec. Ve městě strávil přes deset měsíců, kde měl možnost plně rozvinout své malířské dovednosti. Během strávených měsíců namaloval několik skic věnované městu. Později vznikla díla s dalšími žateckými motivy, které mapují historické centrum a okolí.

„Shodou náhod jsem se setkal s panem Starým v Praze na výstavě a slovo dalo slovo, svěřil se, že město chmele a piva maloval již před více než 60 lety. Nabídl jsem mu výstavu v Žatci,“ vysvětluje galerista Petr Šimáček.

Mimo obrazů ze Žatce a Železných hor na Vysočině to budou také obrazy některých světových destinací, které má pan Starý oblíbené a kam se rád vrací. Jedná se zejména o francouzskou Provence, italské Toskánsko nebo i krajinu v Chorvatsku. Expozice bude doplněna obrazy květinových zátiší a některých obrazů z poslední doby, týkající se sféry jeho fantazie.

1305obraz 2fc7b

Vzpomínka na Žatec lavírovaná perokresba. Foto: RŽ

„Zajímavostí také je, že na vernisáži v Žatci vystoupí vnučka pana Starého, zpěvačka Elisabeth Kopecká, finalistka poslední série Česko Slovenské SuperStar. Její přesvědčivý projev, mimořádně zajímavá barva hlasu a podmanivé charisma učarovaly tisícům televizních diváků, věřím, že stejné to bude při vernisáži Žatci,“ doplnil Petr Šimáček.

1305plakat e3a35

Vernisáž výstavy obrazů Františka Starého je v žatecké Galerii U Radnice 25. května 2024 v 16 hodin. Výstava potrvá do 29. června 2024.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru