Ústecký kraj - Další letošní počasový milník je za námi, respektive za Českem. Díky slunečním paprskům a vrcholícímu přílivu teplého vzduchu od jihu až jihovýchodu (oboje byla práce Tiny, tlakové výše se středem nad Skandinávií, jejíž jižní okraj však byl až nad Balkánem) teplota vystoupala až nad letních 25,0 °C, třebaže jen na jedné stanici (co se stanic Českého hydrometeorologického ústavu týče), a to Plzeň-Bolevec.

Tato stanice naměřila až 25,2 °C (před dvěma dekádami, 5. května 2003, naměřila až tropických 30,6 °C). V severozápadních Čechách to nejvíce vonělo (smrdělo, jak by řekli ti s odlišným vkusem) létem v Doksanech na Litoměřicku, protože tam měli až 24,4 °C. Jinde se maxima pohybovala převážně v rozmezí 22 až 23 °C (Děčínsko, Mostecko, Žatecko atd.). Dosti teplá byla i Milešovka, vzhledem k maximu 20,4 °C (5. květen 2003 se na střeše Českého středohoří prezentoval až 26,3 °C, ten den byl prostě přehřátej borec). Druhý prodloužený květnový víkend z pohledu léta moc vítězný nebude. Ale ani z pohledu zimy. Posuďte sami: Sobota: Nejvyšší odpolední teploty okolo 16 až 20 °C (nejnižší ranní kolem 12 až 8 °C). V noci a ráno deštík, pak už nic (přesněji řečeno jenom ojediněle přeháňka). Po obědě se ukáže i sluníčko, při plus minus polojasné obloze. To docela ujde, ne? Na ještě jakoby začátek května... Neděle: Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C (nejnižší ranní kolem 8 až 4 °C). Srážky na 99 % žádné (nic není stoprocentní, v troposféře rozhodně ne). Nicméně bez mraků to nepůjde, tedy na opalovačku zapomeňte... Tož není všem dnům konec, alespoň prozatím (haha). Pondělí: Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C (nejnižší ranní kolem 8 až 4 °C). Pravděpodobnost srážek cca 2 % (stačilo by říct, že nespadne ani kapka, ale ne, musíme machrovat s procentama, že?). Pravděpodobnost celodenní jasné oblohy 0 %... Avšak polojasna bychom se dočkat mohli, možná i skoro jasna (odpoledne, na chvíli). Důvod, proč nás nečekají deštivé, zároveň ani stoprocentně slunné dny, je jednoduchý: naše zemička bude doslova mezi Tinou (tou tlakovou výší) a mělkými tlakovými nížemi přicházejícími od západu. Mimochodem, vypadá to, že 8. května se Tinin střed velmi přiblíží k jednomu nejmenovanému východoevropskému velkoměstu (jo, je to Moskva), což by v nejednom konspirátorovi mohlo vyvolat dojem, že... Toť pro dnešek vše. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru