Děčín/Jiřetín pod Jedlovou - Jarní „Průvan v šatníku" proběhl 4. května v děčínském sídle ČEZ Distribuce.  Energetici napříč Skupinou ČEZ zde shromáždili 70 kg mírně obnošeného, zánovního, ale i zcela nového dámského, dětského a pánského ošacení. Mezi darovanými věcmi ovšem nechyběly ani knihy, opasky, kabelky, povlečení, ubrusy, dámská obuv a boty pro děti a například i kulma a pánský holící strojek, obojí značkové výroby. Vše ještě téhož dne skončilo v azylovém Domově sv. Máří Magdaleny v Jiřetíně pod Jedlovou, který spadá pod Diecézní charitu Litoměřice.

Kromě nejrůznějším ošacením (trika, košile, kalhoty, šaty, halenky apod.), povlečením, prostíráním, ubrusy a podobně, přispěli energetici do charitativního šatníku například patnácti páry dětských bot (mezi nimiž převažovaly bačkůrky pro nejmenší), sedmi vesměs koženými opasky, jednou peněženkou, pěti páry dámských bot, třinácti kabelkami a dvěma aktovkami, osmi knihami od beletrie až po encyklopedie či deseti dámskými sety na hygienické potřeby. Co se týče ošacení, poměr 60:10 kg hovořil ve prospěch žen a dětí.

„V dnešní době jsme opravdu rádi za jakoukoliv pomoc, ať již je přímo finanční, případně potravinová nebo materiální. Uvítáme vše, co můžeme dále zužitkovat ve prospěch našich matek a dětí, jimž poskytujeme azyl. Děkujeme všem, že si na nás již podruhé vzpomněli. Vloni v prosinci, zvláště před vánočními svátky, udělaly veškeré věci našim klientkám a jejich dětem velikou radost. Co se týče ošacení pro muže, máme zde i odrostlejší děti v pubertálním věku, takže vyzkoušíme a uvidíme. Co se nám nebude hodit, předáme diecézi do litoměřickému šatníku pro bezdomovce," kvitovala Marcela Dvořáčková, vedoucí azylového domova, pomoc energetiků ze Skupiny ČEZ.

Předvánoční a nyní jarní Průvan v šatníku vynesly Domovu svaté Máří Magdalény v Jiřetíně pod Jedlovou více než 300 kg různého ošacení, textilních doplňků, povlečení, dek, kabelek, desítky párů bot, dále nějaké potřeby pro domácnost, hygienické potřeby, sladkosti a podobně. A zatímco s letošními 10 kg ošacení pro muže si dokáží u „Máří" poradit, loňských 65 kg skončilo ve skladu Oblastní charity v Ústí nad Labem. Domov sv. Máří Magdaleny Jiřetín pod Jedlovou poskytuje dočasný azyl zejména maminkám se sníženými mentálními schopnostmi, obětem domácího násilí a jejich dětem. Jedná se tedy o pobytovou sociální službu pro osamělé matky s dětmi, případně těhotné ženy (v obou případech zletilým i nezletilým), které se ocitly v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Jeho provoz je přizpůsoben práci s rizikovou skupinou obyvatel a nesupluje funkci jiných ústavů a zařízení jakými jsou záchytná stanice, psychiatrická léčebna, zdravotnická zařízení, kontaktní a poradenské centrum a další.

Hlavním cílem sociální služby je podpora klientek v samostatném způsobu života prostřednictvím  poskytnutím pocitu bezpečí před agresivním partnerem či před nepřijatelnými podmínkami stabilizací psychického stavu a psychické rovnováhy; jejich příprava na přechod do budoucího vlastního bydlení; pomoc při rozpoznávání priorit ve vedení domácnosti a hospodaření s vlastními finančními prostředky a tím i vedení k samostatnému způsobu života a péči o dítě. Pracovnice domova rovněž zvyšují informovanost jeho dočasných obyvatelek v sociálněprávní oblasti, aby si pak lépe vedly v běžném životě. Kromě vedení klientek k jejich uvědomění si vlastních práv a povinností se je snaží i motivovat ke sebevzdělávání a hledání zaměstnání.

A není žádným tajemstvím, že nad ženami a hlavně jejich dětmi z azylového domova „Máří" rozprostřeli svá ochranná křídla motorkáři ze Skupiny ČEZ sdružující se v dobrovolném uskupení Jednou stopou pro… Jimi vydaný nástěnný kalendář pro rok 2021 vynesl domovu 155 155 korun a jak tehdy při předávání symbolického
šeku dojatá Marcela Dvořáčková uvedla, peníze použili na nákup nového vozidla. Motoparta složená z energetiků a jejich přátel obyvatelkám domova a jejich dětem pomáhá doposud, a to celoročně ať již materiálně, potravinovou pomocí či pořádáním různých zábavných dnů pro děti.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru