ČR - Tisíce regionálních vlaků a stovky dálkových spojů Českých drah v současnosti nabízí připojení k internetu prostřednictvím palubní sítě Wi-Fi. Letos přibude dalších více než 300 vozidel a celkový počet vozů, ve kterých je Wi-Fi dostupná, přesáhne 2 000. U všech dálkových vozidel a také u velké části regionálních souprav jsou kvůli co nejlepší dostupnosti Wi-Fi instalovány routery osazované SIM dvou operátorů.

„Wi-Fi připojení k internetu je jedna z nejčastěji požadovaných služeb ze strany objednatelů dopravy i ze strany našich cestujících. Kvalitní připojení a možnost využívat čas na cestě například k vyřizování e-mailů je velkou předností vlaku oproti cestování automobilem. Proto doplnění souprav kvalitní Wi-Fi sítí věnujeme velkou pozornost a pokrytí více než 2 tisíc drážních vozidel Českých drah v letošním roce představuje dosažení významného milníku v poskytování této služby,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.  

České dráhy mají nyní pokryto 766 vozů pro dálkovou dopravu od expresních jednotek Pendolino, Railjet a InterJet po běžné rychlíkové vozy. V letošním roce probíhá instalace Wi-Fi routerů do dalších 50 osobních vozů 2. třídy a vozů kombinujících 1. a 2. třídu. Od příštího jízdního řádu budou do provozu nasazovány také moderní expresní netrakční jednotky ComfortJet. Ty postupně rozšíří park dálkových vozů s Wi-Fi o dalších 180 vozů. 

„Značnou pozornost věnujeme také Wi-Fi v regionální dopravě. Aktuálně je Wi-Fi palubní sítí pokryto skoro tisíc vozidel regionálních vlaků počínaje vícevozovými jednotkami, jako jsou CityElefanty, RegioPantery nebo RegioSharky, po jednotlivé osobní a motorové vozy. V letošním roce je doplní dalších skoro 300 vozidel. Jsou to jak úplně nové jednotky RegioPanter a RegioFox, tak starší vozidla typu RS1 nebo RegioNova, do kterých bude Wi-Fi instalovaná letos. Na podstatné rozšíření služby se tak mohou těšit cestující regionálních osobních vlaků například v Olomouckém kraji, na Vysočině a v dalších regionech,“ zdůrazňuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. 

České dráhy se připravují také na zavedení nových standardů v bezdrátové komunikaci v nových vlacích ComfortJet. V nich budou poprvé sériově instalované Wi-Fi routery využívající technologii 5G, které zajistí rychlejší a stabilnější připojení k internetu i při průjezdu tunely nebo místy s horší kvalitou pokrytí veřejnou bezdrátovou sítí. Před instalováním do jednotek ComfortJet nyní probíhá testování celé technologie v jedné z elektrických jednotek řady 471 CityElefant v pražské aglomeraci. 

K prosincové změně jízdního řádu pro letošní rok uváděly České dráhy značku palubní Wi-Fi síť ve vlaku už u 3 190 spojů, z toho bylo 512 spojů dálkových a více než dva a půl tisíce regionálních. Díky průběžnému rozšiřování Wi-Fi techniky v dalších soupravách se tento počet spojů s Wi-Fi během roku dále zvyšuje.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru