Kadaň - V pátek 11. ledna provedli krajští hygienici kontrolu v provozovně Restaurace U Slávka, která sídlí na adrese Mírové náměstí 47 v Kadani. Jedná se o restauraci s výrobou asijských specialit, jejímž provozovatelem je The Quang Pham.
Kontrolou bylo zjištěno, že ve stravovací provozovně není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani není prováděna dostatečná sanitace provozu, zařízení a provozního náčiní. "Povrchy podlah v celé provozovně, povrchy stěn, stropů a vnitřní i vnější části technologického vybavení (chladicí a mrazicí zařízení) byly silně znečištěny mastnotou, zbytky potravin, uvnitř mrazicího boxu byla zjištěna černá plíseň. V kuchyni i ve skladu potravin byly na pracovních plochách, policích a na podlaze uloženy osobní věci a další předměty nesouvisející s výkonem pracovní činnosti," stojí ve zprávě zaměstnanců Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.
Koše na odpad byly silně znečištěné a bez víka. V době kontroly bylo zjištěno skladování vzájemně neslučitelných potravin a uchovávání potravin a pokrmů při nevhodných teplotách a v nevhodných podmínkách (uložené na zemi, v nevhodných nádobách, nezakryté, apod.). "V provozovně není vytvořen dostatečný prostor pro bezpečné provádění všech pracovních operací, dochází zde ke křížení čistých a špinavých cest, čímž vzniká značné riziko kontaminace připravovaných pokrmů s následným ohrožením zdraví strávníků alimentárním onemocněním (otrava z potravin - pozn. red.). Byly zjištěny stavebně technické závady.
Proto bylo rozhodnuto o pozastavení činnosti spočívající v přípravě, výrobě a podávání teplých pokrmů až do odstranění závad. Zároveň byla nařízena sanitace k zajištění čistoty a dezinfekce zařízení a vybavení výše uvedené provozovny, neboť současný stav by mohl vést k ohrožení či poškození veřejného zdraví," pokračují hygienici v závěrečné zprávě.
Za zjištěné nedostatky byl provozovateli uložen finanční postih.