Město přispělo na husitský kostel. V květnu u něj budou Doupovské trhy
Husitský kostel v Podbořanech.
Louny

Podbořany – Kostel husitské církve, ve městě přezdívaný jako žlutý kostel, je jednou z typických dominant na obrázcích Podbořan. Památka se už několik let opravuje, pečuje o ni církev a také řada občanských dobrovolných spolků. Na opravu části kostela nyní přispěla i podbořanská radnice.

Rada města v dubnu schválila příspěvek 20 tisíc korun z rozpočtu města na opravu pravé sakristie v husitském kostele. „O dotaci požádala husitská církev, rada města jí vyhověla,“ uvedl starosta Podbořan Radek Reindl. Kostel Božího spasitele tak bude moci být znovu trochu vylepšen.

Památku postavili němečtí luteráni v letech 1901-1902. V roce 1951 kostel převzala do své správy Církev československá husitská. V současnosti kromě církve o zvelebování kostela a jeho okolí pečují podbořanské neziskové spolky dobrovolníků, například Okap, Malý Kevin nebo První česká společnost Podbořany. Na pravidelné bohoslužby dojíždí farář husitské církve Ivo Kraus, a to více než padesát kilometrů až z Peruce u Loun.

Uvedené spolky díky finanční pomoci vytvořily u kostela Meditační zahradu, která je otevřena jako odpočinkové místo pro veřejnost. Chodí do ní i děti pod patronací Rodinného centra Jonáš. A v závěru května bude v této zahradě připravena jedna zatím neobvyklá akce: název má Doupovský jarmark a ponese se v duchu retro. „Poctiví zdejší trhovci budou prodávati 26. května od 8 do 14 hodin na Meditační zahradě v Podbořanech,“ uvádějí rozverně pořadatelé na plakátech. „Vstupné 10 Kčs,“ dodávají. Na místě budou probíhat historické trhy, divadlo, hrát bude harmonikář, připraveno bude občerstvení. Setkání spadá i do rámce celoročních oslav 100 let od vzniku Československa.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru