Lidé z ekologického centra pomohli žluté květině na Žatecku
Žluté kvítky hvězdnice v lokalitě na Žatecku. Foto Ekologické centrum Žatec
Louny

Žatecko – Žlutá květina s botanickým názvem hvězdnice zlatovlásek je v České republice zařazena mezi ohrožené druhy, a to už od roku 2000. Její výskyt na našem území se stále snižuje. Avšak neplatí to na jednom místě na Žatecku: tam se naopak výskyt této rostliny výrazně zvýšil, a to díky trvalé péči dobrovolníků sdružených v Ekologickém centru Žatec.

Lokalita leží poblíž obcí Měcholupy a Želeč. Pečuje o ni občanské sdružení Ekologické centrum Žatec, které se věnuje ochraně přírody a krajiny. Program na záchranu hvězdnice má podporu i u státních organizací, například Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Místo v oblasti u Měcholup a Želče představuje významný úspěch sanačních zásahů členů Ekologického centra Žatec. Staráme se o něj několik let a postupně dochází ke zvyšování počtu chráněných rostlin a k rozšiřování plochy, kterou pokrývají. Hvězdnic, kterým se také často říká zlatovlásek obecný, je tam už několik tisíc,“ uvedl Přemysl Hautke z ekologického centra. „Jsem moc rád, že naše dlouhodobá, pravidelná a pečlivá péče rostlině i krajině pomohla,“ dodal.

Hvězdnice zlatovlásek roste prakticky v celé Evropě, ale ve všech zemích její výskyt pomalu klesá. Odborníci se snaží najít příčiny tohoto jevu a rostlině pomoci. Jde o teplomilnou bylinu, milující slunce a sušší půdu s charakterem pastvin nebo stepí, bez vysokých porostů. Kvete nejvíce v srpnu a v září.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru