Více než polovina žen z Drahonic pravidelně pracuje
Ženy při práci v prádelně. Foto Věznice Nové Sedlo
Louny

Drahonice – Už nadpoloviční většina odsouzených žen, které jsou umístěny ve věznici v Drahonicích u Lubence, při výkonu trestu pracuje. Pobyt ve vězení jim tak uteče rychleji, navíc mají pravidelný režim a méně času třeba k nepříjemným pocitům nudy. Nyní začalo devět žen dojíždět na nové pracoviště – do prádelny v Rakovníku.

Každý den brzy vstávají a už v pět hodin ráno odjíždějí do prádelny a čistírny v Rakovníku, umístěné 40 kilometrů od Drahonic. „Toto pracoviště mohou využívat jen odsouzené ženy s volným pohybem. Zatím tam pracují jen na ranní směnu, ale se zaměstnavatelem jsme domluveni, že brzy poskytne další pracovní místa ve dvou- až třísměnném provozu,“ informovala Eva Koreneková, mluvčí Věznice Nové Sedlo, pod niž organizačně spadá i Věznice Drahonice.

Rakovník přitom není jediným místem, kam by jezdily ženy z Drahonic pracovat mimo objekt věznice. Několik jich jezdí i do Žlutic. A další necelé tři desítky odsouzených pracují v rámci vnitřního systému věznice, zajišťují činnosti nezbytné pro chod objektu. Pracují třeba ve skladu, v kantýně či kuchyni, v knihovně, při úklidu. Celková zaměstnanost odsouzených žen se nyní pohybuje nad 55%. „Cílem věznice je co nejvíce odsouzených umístit na trhu práce, samozřejmě i s přihlédnutím ke všem bezpečnostním rizikům,“ dodala Eva Koreneková.

Věznice v Drahonicích jako zařízení pro ženy byla otevřena loni v červenci. Kapacitu má 190 míst. Zaplněna je však zatím jen asi ze třetiny. Předtím přibližně od šedesátých let sloužila jako věznice pro muže a v letech 2015 a 2016 krátce také jako záchytné zařízení pro umisťování migrantů, kteří jsou zadrženi na území ČR při nelegálním pobytu. Na věznici pro ženy byla přebudována loni na jaře, investice činila devět milionů korun.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru