360° FOTO: Zimoviště s tradicí téměř 40 let: dříve patřilo labutím, dnes na něm vládnou kachny
Zimoviště na břehu řeky Ohře. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Žatec – Desítky krotkých kachen spokojeně sedí v blátíčku na vyvýšeném břehu Ohře. Člověka se vůbec nebojí. Klusají mezi nimi běžci, skotačí děti s rohlíky, jezdí maminky s kočárky. Jen opravdu, když už to vážně musí být, se některý z ptáků líně zvedne a kolébavě přesune o pár metrů dál. Tohle zvíře že se vážně jmenuje kachna divoká? - napadne vás leckdy na žateckém zimovišti vodních ptáků u Ohře.

Kachny se vztyčí na nožky vlastně jen ze dvou důvodů. Když mají hlad, zahlédnou nově příchozího a vytuší, že by mohl mít v kapse pytlík s krmením. Nebo když se chodec či sportovec přiblíží k nim opravdu tak těsně blízko, že získají dojem, že už není čas hrát si na hrdiny a slabší musí přece jen zvednout kotvy. Třetí důvod byl ten, když viděly náš speciální fotoparát, zapíchnutý se stativem v zemi. Takovou neobvyklou věcičku si přece musíte prohlédnout pořádně zblízka.

Buď jak buď, kachny jsou nyní v posledních letech jasně dominantním živlem na oblíbeném zimovišti vodního ptactva v Žatci. I když tato plocha nejprve spontánně vznikla a později byla dál rozvíjena hlavně kvůli labutím, těchto velkých bílých ptáků poslední dobou viditelně ubývá. Letos patří zimoviště jen kachnám, sem tam je mezi nimi nějaká lyska.

Labutě začaly v Žatci poprvé houfně přezimovávat v lednu 1979. Tehdy byl velmi tuhý mráz i s tzv. uhelnými prázdninami. Vodní ptáci hledali plochy s nezamrzající vodou – a jednu našli v Žatci nad jezem. Voda v řece prakticky nezamrzá díky spodnímu vypouštění z Nechranické přehrady a rychlému proudění. Labutí si tehdy všimli lidé z města a nechali jim přivézt zbytky z pekárny. Ptáci si díky krmení a pohodovému přečkání zimy na toto místo tak zvykli, že některé roky v 80. letech bylo u jezu v Žatci napočítáno až 850 labutí. Podle údajů z kroužkování přilétaly velmi často z Německa z oblastí od Severního a Baltského moře.

360° FOTO

To už je ovšem minulost. Už v roce 2005 při mezinárodním sčítání vodních ptáků odborníci na zimovišti v Žatci zapsali 113 kachen, 53 lysek a jen 26 labutí. A letos přes zimu se místem jen občas potulovala maximálně jedna nebo dvě labutě. Kachny tedy musí ostatní ptáky důkladně zastoupit.

Zimoviště je nejhezčí a na snímky nejzajímavější asi právě jen těch pár dní v zimě, kdy ho na chvíli pokryje sníh a vytvoří poetické bílé kulisy. Pak má své další kouzlo i v květnu a červnu, kdy se kachnám vylíhnou mláďata a spolu s matkami začnou společně brázdit řekou. Každý rok jich jsou takhle k vidění desítky. Zdá se, že kachny si své dobyté území na žateckým jezem už jen tak snadno vzít nenechají.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru