Hody hody doprovody. Velké velikonoční akce pro veřejnost začínají už tento týden
Jarní výstava v Lounech. Foto Oblastní muzeum Louny
Louny

Louny, Žatec – Vánoce i Nový rok jsou pryč, zima skoro také, ani jsme se neotočili a už jsou tady Velikonoce. V žatecké Křížově vile startují velké velikonoční akce už tento týden a k návštěvě budou připraveny od středy do soboty. Muzeum v Lounech se také nenechá zahanbit – jedna jarní výstava i s velikonoční tématikou tam probíhá už od února, příští týden se tam pak děti dočkají oblíbené atrakce: živých kuřátek.

Setkání v Žatci má název Velikonoce v Křížově vile. Od středy do pátku je určeno především pro děti, které mohou přicházet v doprovodu učitelů a spolužáků, protože program bude tyto dny probíhat od 9 do 12 hodin. V sobotu 17. března jsou zahrada Křížovy vily i její interiéry s velikonoční akcí otevřeny pro širokou veřejnost. Zájemci mohou přijít od 13 do 17 hodin. A na co se v programu k Velikonocům v Žatci mohou nalí i velcí návštěvníci po čtyři dny těšit? „Budou to například ukázky pletení pomlázek, zdobení vajec, výroba dekorací, pohádky, drobná zvířata, ukázka kuřátkové líhně a další prvky,“ uvedla Jitka Krouzová z Regionálního muzea K. A. Polánka Žatec.

Kuřátka budou k vidění i v Oblastním muzeu v Lounech. Žlutá mláďata, oblíbená hlavně u dětí a vystavená před jarními svátky, tam mají tradici už řadu let a i letos se na ně mohou školáci a předškoláci těšit. V muzeu se objeví v rámci velikonočních tvořivých dílen příští středu a čtvrtek – 21. a 22. března. „V prostorách muzea se budou tyto dny plést pomlázky, zdobit kraslice, péci perníky, vyrábět jarní dekorace. Každý si pak může odnést svůj výrobek domů,“ sdělil Jiří Matyáš, ředitel muzea v Lounech. Velikonoční dílny budou probíhat vždy od 9 do 16 hodin.

Velikonoční svátky v lounském muzeu připomíná také výstava s názvem Jarní lidové zvyky, která začala už 7. února a skončí 8. dubna. Kromě Velikonoc se věnuje například i tradici masopustu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru