V Lounech připomněli památku statečného hrdiny
Pamětní deska na hrdinově rodném domě.
Louny

Louny – Jeden z nejslavnějších lounských rodáků, kapitán Otakar Jaroš, padl před 75 lety jako československý voják v tehdejším Sovětském svazu při bojích s německými okupanty. Město uspořádalo tradiční vzpomínku na tohoto hrdinu ve čtvrtek 8. března v areálu ZŠ a MŠ Otakara Jaroše a později u jeho rodného domu v Jarošově ulici, kde má i malou pamětní desku.

Setkání uspořádalo město Louny a Česko – ruská společnost v Lounech, zúčastnili se zástupci města a dalších organizací a instuticí. K rodnému domu Otakara Jaroše byly položeny květiny a věnce, obřadu se zúčastnili i strážníci městské policie.

Otakar Jaroš zahynul 8. března 1943 jako jeden z důstojníků československé jednotky založené v Buzuluku v tehdejším Sovětském svazu a vytvořené pro boj proti fašismu a obnovení naší okupované vlasti. Podle článků historiků to byl velký vlastenec a zastánce ideálů T. G. Masaryka. Narodil se v Lounech v srpnu 1912 v jednom z domků v Kotěrově kolonii. Většinu dětství však strávil v Mělníku, kam se jeho rodina brzy přestěhovala.

Po gymnáziu vystudoval vojenskou akademii, z československé armády však byl propuštěn po 15. březnu 1939, kdy byla zahájena okupace celé české země a vytvořen tzv. Protektorát Čechy a Morava. Jaroš se okamžitě rozhodl zapojit do odboje proti fašistům a po několika pokusech se mu přes Polsko podařilo dostat do Sovětského svazu, který zanedlouho němečtí vojáci také přepadli a začala dlouhá a těžká válka. Český důstojník padl 8. března 1943 v městečku Sokolovo nedaleko Charkova na území dnešní Ukrajiny. Sovětská vláda mu později za jeho statečnost udělila vyznamenání hrdina Sovětského svazu. Tento titul dostal jako vůbec první cizinec za hrdinství prokázané v bojích při druhé světové válce na sovětském území.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru