V Žatci se chystá velká oprava radnice
Věž žatecké radnice "zdobí" už od července 2015 velké modré ochranné sítě. Drolily se z ní totiž kusy fasády a sítě měly zabránit tomu, aby padaly na lidi nebo na auta na náměstí. Foto: Libor Želinský
Louny

Žatec – Historická budova radnice v Žatci, pocházející ze 14. století, se bude opravovat. Rekonstrukce má začít na podzim. Náklady se nyní odhadují na necelých 40 milionů korun. Radnice se naposledy opravovala v roce 1995.

„Předpokládaná cena všech prací je nyní 38,9 milionu Kč. Město by ze své pokladny zaplatilo přibližně 11 milionů, protože na zbylých 28 milionů má přislíbenou dotaci,“ informoval Tomáš Kassal, mediální pracovník pro město Žatec.

„Součástí prací bude rekonstrukce fasády, výměna všech oken a dveří, nové zakrytí atria, nová sociální zařízení v celé budově. Zvýší se i komfort pracovníků i návštěvníků radnice – výtah například bude prodloužen až do podkroví, přibude také klimatizace,“ vypočetla některé připravované změny Kateřina Mazánková z odboru rozvoje města Městského úřadu Žatec.

Celý záměr a způsob financování musí ještě potvrdit zastupitelstvo města. To se bude otázkou zabývat v březnu. Pokud bude postup schválen, začne město hledat dodavatelskou firmu, která převezme zakázku a radnici opraví. Rekonstrukce by měla být hotova do konce roku 2019. Radnice byla vybudována ve 14. století, původně však šlo o městskou tržnici s látkami. Dominantou celého náměstí je její věž s vyhlídkovým ochozem a hodinami, která je vysoká 47 metrů.

Podobně se nyní na náměstí v Žatci opravuje také další významný historický objekt – dům U Zlaté Růže, z nějž se musela kvůli rekonstrukci přechodně vystěhovat městská knihovna. Ta od listopadu působí v jiných, menších prostorách rovněž na náměstí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru