Zimní provoz Chrámu Chmele a Piva je upravený, infocentrum je uzavřené, omezené jsou také prohlídky s majákem
Ilustrační foto
Louny

Žatec - Oficiální turistická sezóna trvá od dubna do října, Chrám Chmele a Piva v Žatci se ale tradičně řadí k turistickým atrakcím, které jsou otevřené i v zimních měsících. Vzhledem k počasí a sezónnímu charakteru budov, jež jsou bývalými chmelařskými objekty, musí být ale provoz chrámu v zimním období upravený.

V budově infocentra se netopí, proto je v zimních měsících uzavřené. Omezované jsou kvůli počasí také prohlídky s Chmelovým majákem. „Neprovozujeme 3D výtah, protože technika by se vlivem nízkých teplot zničila. Pokud mrzne či sněží, tak nejsou možné ani pěší výstupy na maják,“ popsal omezení pověřený ředitel Chrámu Chmele a Piva (CHCHP) v Žatci Ondřej Baštýř.

Skupiny i jednotliví turisté se ovšem v zimě mohou do chrámu dostat stejně jako v létě. „Prohlídky provádíme každý den vyjma pondělí ve třech časech, ideálně po rezervaci. Je možnost kdykoliv zavolat a domluvit se nebo si zarezervovat prohlídku prostřednictvím našeho webu,“ komentoval zimní provoz Ondřej Baštýř. Rezervace prohlídek a informace jsou na www.chchp.cz nebo telefonu 725 861 895.

Vzhledem k omezením je zimní návštěvnost žatecké turistické atrakce výrazně nižší než v létě, odhadem klesá zájem asi o 80 procent. Návštěvnost chrámu od listopadu 2015 do března 2016 byla 1485 návštěvníků, od listopadu 2016 do března 2017 to bylo 682 návštěvníků.

V Galerii Sladovna, která je organizační součástí CHCHP, se zimní a letní provoz neliší. Vždy je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 17 hodin. „O víkendu je personál přítomný osobně. V týdnu jsme připraveni zajistit komentovanou prohlídku na zavolání, kvůli čerpání dovolených je totiž personální obsazení celého chrámu v zimě omezené,“ dodal Ondřej Baštýř.

Minulou zimu návštěvnost galerie stoupla proti zimní sezóně 2015/2016 o 8 procent. Začátek roku 2016 byl ve znamení výstavy IQ Landia, která přinesla rekordní návštěvnost téměř 2500 lidí za leden a únor. Letos trend pokračoval a návštěvnost se opět mírně zvýšila. I začátek roku 2018 by mohl být ve znamení zvýšeného zájmu, a to díky rozšířené nabídce expozice Žatec ve filmu.

Zcela bez omezení po celý rok je kavárna a dětská herna, kam lze vstoupit přímo z Komenského aleje. Obojí využívají hlavně Žatečané s dětmi. Otevřeno je denně, v pondělí až pátek od 13 do 19 hodin, o víkendu od 10 do 19 hodin. K výjimkám dochází jen v případě různých akcí, o nichž se lidé dozví na facebooku CHCHP.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru