Zastupitelstvo schválilo rozpočet ve výši 485,7 milionu na další rok
Ilustrační foto
Louny

Žatec - Rozpočet pro rok 2018 schválili na své pondělní schůzi žatečtí zastupitelé. Naplánované příjmy jsou ve výši 345,466 milionu Kč, z toho příjem na daních činí 289,535 milionu Kč. Plánované výdaje na rok 2018 jsou ve výši 483,798 milionu Kč a odvod do sociálního fondu činí 1,869 milionu Kč. Schodek rozpočtu ve výši 140,201 milionu Kč bude pokryt finančními prostředky let minulých.

„Rozdíl mezi příjmy a výdaji činí 140,201 milionu Kč. Bude rozpočtově pokryt ze zálohy výsledku hospodaření za rok 2017,“ vysvětlila vedoucí finančního odboru Renata Sedláková. Zálohu výsledku hospodaření tvoří dvě částky: 64,334 milionu Kč jsou finanční prostředky, které se v roce 2017 nevyčerpaly nebo nedočerpaly a plně přechází do roku 2018; částku 75,867 Kč tvoří finance, které byly v roce 2017 přijaty na účet města a nebyly plánovány, popř. nebyly plně či částečně vyčerpány.

Schválený investiční fond města Žatce pro rok 2018 je 70 mil. Kč. Dalších 22 mil. Kč má Žatec připravených na kofinancování dotačních titulů.

K největším akcím, které jsou připravené v plánu investičních akcí a oprav pro rok 2018, patří Rekonstrukce Nerudova náměstí (I. etapa) za 9,5 mil. Kč, Oprava vozovky a stavební úpravy Nákladní ulice za 6,5 mil. Kč, Doplnění zeleně a parkovacích ploch v ulici Stavbařů za 10 mil. Kč. Z dalších investic je největší Rekonstrukce střechy ZŠ Komenského, která je nutná kvůli výskytu dřevomorky a kde je cena odhadovaná na 14 mil. Kč. Tribuna FK Slavoj má stát 8 mil. Kč, Rekonstrukce objektu městské policie je vyčíslena na 9 mil. Kč.

V případě získání dotace se u dopravních staveb například počítá s rekonstrukcí chodníků v Pražské ulici za 7,5 mil. Kč, cyklotrasou Žatec – Bezděkov za 6 mil. Kč (možná dotace ze SFDI by pokryla 85% nákladů) nebo cyklostezkou na úsecích číslo 1 a 2 za 5 mil. Kč (v případě dotace ze SFDI, rovněž 85%).

Na rozhodnutí o přidělení dotace jsou závislé i další velké stavby: Polyfunkční centrum v Kapucínském klášteře (63 mil. Kč – o dotaci IROP požádáno v říjnu 2017), Centrum Šafaříkova (39 mil. Kč - o dotaci IROP požádáno), Obnova budovy radnice (39 mil. Kč - o dotaci IROP požádáno), Sanace svahu Máchova (7 mil. Kč – o dotaci SFŽP požádáno), Městský archiv (20 mil. Kč – v případě vhodné dotace), Kuželna (18 mil. Kč – v případě vhodné dotace).

Další investiční akce se budou příští rok provádět na základě toho, že byly letos už zahájeny nebo ještě odloženy, ale peníze na ně už zastupitelé schvalovali v rámci rozpočtu 2017. Týká se to například rekonstrukce tělocvičny ZŠ nám. 28. října (11,5 mil. Kč), opravy výtahu na poliklinice (1,1 mil. Kč), opravy cesty ke hřišti v Bezděkově (5,1 mil. Kč), propojky cyklostezek úseků 4 a 5 (4,5 mil. Kč), rekonstrukce Klášterní ulice (4,2 mil. Kč) nebo stavby nového sběrného dvora (23 mil. Kč, čeká se na schválení výběru zhotovitele poskytovatelem dotace) a rozšíření sběrné sítě odpadů (9,8 mil. Kč, čeká se na výběr zhotovitele).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru