Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Z bývalého Kapucínského kláštera, který dlouho chátral a ještě před pár lety spíš kazil podobu historického města, se během několika roků stala chlouba Žatce. Díky konkrétnímu využití navíc přispěje ke zlepšení společenského a kulturního života města.


Autorem návrhu rekonstrukce bývalého kláštera je žatecký architekt Jiří Vaníček. Většinu nákladů uhradilo město, které využilo Integrovaného regionálního operačního programu a více než 23 milionů z něj. Do oprav tak byl zapojené i evropské dotace.

Nové prostory robotického centra už začaly sloužit vzdělávacím aktivitám dětí díky kroužkům robotiky a programování. V nejbližší době navíc začne klášter sloužit různým místním spolkům a sociálním službám, jako třeba Maltézské pomoci či Naději, ale i jaké coworkingové centrum, podporující mladé podnikatele. Bývalý refektář jako největší prostor objektu se bude pronajímat pro workshopy, přednášky, svatby či schůze. Do budoucna může mít bývalý klášter také důležitou úlohu při různých kulturních a společenských akcích, a to nejen jako zázemí pro události pořádané v sousední Klášterní zahradě.

Současná podoba bývalého kláštera si vyžádala mnoho práce a úsilí. V letech 2012 až 2015 byly postupně opraveny střechy, v posledních dvou letech došlo na další části kláštera. Současně s opravami zdí, podlah či stropů a novými instalacemi rozvodů došlo také na restauraci historických maleb. Bývalý klášter díky tomu spojí bohatou historii města s moderním využitím a bude sloužit k setkávání různých skupin obyvatel i ke vzdělávání nebo společenským a kulturním akcím.

Klášter kapucínského řádu byl dokončen v roce 1684, na jeho výstavbě se významně podílela hraběnka Ludmila Eva Františka Krakovská z Kolovrat. V 19. století došlo k významné přestavbě kláštera, později došlo k dalším úpravám. V 50. letech 20. století přestal klášter plnit svou původní funkci a sloužil například jako škola nebo jako domov důchodců. V posledních desetiletích byl zcela bez využití a už jen chátral.

Díky městu Žatec se ale nakonec z objektu, který hrozil být jen ruinou, stala další chlouba významného historického sídla. Bývalý klášter kapucínů tak získal nové využití a podobně jako další zachráněné objekty z minulých let, tedy sladovna, synagoga, muzeum pivovarnictví či Mederův dům, se řadí k místům, na která může být Žatec hrdý.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru