Starosta města Žatce Radim Laibl a více manager Jaroslav Špička
Louny

Žatec - Bohatý program nabídly všem návštěvníkům žateckého centra Dny evropského dědictví (EHD) v Žatci v sobotu 21. září. Událost, která byly sama o sobě atraktivní a pestrá, navíc ještě obohatil program k 1. výročí zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

„Tématem letošních Dnů evropského dědictví bylo motto Památky spojují svět. Proto jsme se snažili otevřít co nejvíc památek, které jsou jinak nepřístupné,“ uvedla ředitelka Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci Eva Butková.

Vedle muzejních budov a kostelů nebo památek, jež se návštěvníkům při EHD otevírají už pravidelně, mohli zájemci vidět i několik neobyčejných ukázek. Úplně poprvé se veřejnosti otevřel opravený Kapucínský klášter, poprvé byla zpřístupněna kaple sv. Jana Nepomuckého v děkanském chrámu a také byla po mnoha letech zpřístupněna Kněžská brána. K tomu probíhal kulturní program na hlavní scéně před radnicí, kde vystupovaly i děti z místních školek a umělecké škole, nebo ve Dvoře u svatého Jakuba a v Kavárně S Duší.

Letošní EHD byly zároveň spojené s oslavou zápisu na prestižní seznam UNESCO. Součástí oslav byla proto také performance na Nerudově náměstí a večerní koncert na scéně před radnicí, kde divákům hrály a zpívaly kapely 05 a Radeček a Sto zvířat. (kas)

 

Žatec a krajina žateckého chmele slaví první rok na Seznamu světového dědictví UNESCO

Žatec a krajina žateckého chmele slavní svůj první rok od zapsání na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO. Během tohoto období město a okolní krajina zaznamenaly významný nárůst zájmu ze strany turistů, který potvrzuje prokázanou jedinečnost této památky a její celosvětový význam.

K 31. srpnu 2024 navštívilo Žatec přes 15 tisíc turistů, přičemž oblíbenou destinací byla nejen městská památková rezervace a její turistické cíle, ale také okolí. Nárůst zájmu hlásí Chrám Chmele a Piva i Chmelařské muzeum, které se nachází právě mimo památkovou rezervaci. „Při diskuzi s místními živnostníky a provozovateli služeb slýchám informace o nárůstu návštěvníků a tím také tržeb obchodů,“ uvedl Jaroslav Špička, ředitel Chrámu Chmele a Piva.

Zámek Stekník, který je nedílnou součástí krajiny žateckého chmele, přivítal letos zatím více než 18 tisíc návštěvníků, čímž se stal jednou z nejoblíbenějších atrakcí regionu.

Zájem turistů o město i zámek se proti loňskému roku zvýšily o několik desítek procent.

Zajímavé realizované projekty a budoucí plány

Za poslední rok bylo ve spolupráci s městem Žatec a dalšími partnery realizováno několik významných projektů, které dále podporují nejen turistický ruch, ale také péči o kulturní dědictví a jeho propagaci.

Mezi klíčové projekty patří:

Nostalgické jízdy Chomutov – Žatec – Trnovany: Historický vlakový spoj, který oživil víkendové spojení mezi Chomutovem, Žatcem a Trnovany, se stal oblíbeným způsobem, jak objevit krásy krajiny žateckého chmele. Díky této akci byla znovu otevřena zastávka v Trnovanech, která přispívá k lepší dostupnosti regionu.

Expozice v Národním zemědělském muzeu v Praze: Ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem probíhají přípravy na stálou expozici, která bude prezentovat bohatou historii a tradici chmelařství v Žatci. Tento projekt nejen zvýší povědomí o regionu, ale také slouží jako pozvánka k jeho návštěvě.

Nárůst zájmu o památku UNESCO

Zápis na Seznam světového dědictví UNESCO měl pro město Žatec a okolí nejen symbolický, ale také ekonomický dopad. Díky vyšší návštěvnosti se vylepšuje infrastruktura a probíhá obnova památek, což podporuje místní ekonomiku. Zároveň město Žatec ve spolupráci s krajskými a státními orgány připravuje nové dotační tituly pro další rozvoj regionu.

První rok na Seznamu světového dědictví UNESCO je pouze začátek. Město Žatec a krajina žateckého chmele mají před sebou velké plány, jednak pro své místní spoluobčany, ale také dále zvyšovat povědomí o své jedinečnosti a přitahovat návštěvníky z celého světa. (chchp)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru