Ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Města a obce přišly o možnost, že budou moci část nezaplacených pokut z přestupkových řízení od osob, které pobírají dávky hmotné nouze, získávat stržením části těchto dávek. O využití této varianty uvažoval i Žatec, ale do praxe ji neuvede. Příslušnou část zákona zrušil Ústavní soud.

„Tuto možnost jsme chápali jako částečné narovnání nespravedlnosti. Kdo pracuje, musí pokuty zaplatit celé nebo je od něj můžeme vymáhat. Kdo ale pobírá dávky, od toho lze těžko něco vymáhat,“ popsal přístup Žatce starosta Radim Laibl.

Je skutečností, že možnost strhávat část dávek hmotné nouze za nezaplacené pokuty z přestupků, existovala jen teoreticky a v řádu měsíců. Kvůli složité administrativě a nepropojení různých seznamů se vymáhání v Žatci začalo připravovat a jednat o něm, ale k samotné realizaci už nedojde.

Důvodem je právě rozhodnutí Ústavního soudu, jehož jednání vyvolalo skupina senátorů. Ti naopak upozorňovali na jinou nespravedlnost – podle nich sankce dopadala nejen na pachatele přestupku, ale i další osoby v jeho domácnosti, čímž se jednalo o kolektivní trest. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru