Ilustrační foto: www.piananaulici.cz
Louny

Žatec - Připomíná výdech z lodi nebo periskop ponorky. Má kliku a po zatočení zpívá a vypráví o místě, kde stojí. Před synagogou v Žatci vyroste 21. září tzv. Poesiomat.

Poetické mluvítko nabídne posluchačům díla slavných žateckých rodáků, básně a písně o chmelu a několik skladeb v němčině a jidiš. Instalace Poesiomatu vzešla z Participativního rozpočtu Tvoříme pro Žatec pro rok 2023. Poetické mluvítko slavnostně odhalí starosta města Radim Laibl, autor projektu Ondřej Kobza a navrhovatel žateckého Poesiomatu Martin Kos.

Poesiomaty umisťuje od roku 2015 do ulic českých i zahraničních měst spolek Piána na ulici zakladatele Ondřeje Kobzy. „Původně šlo především o jukeboxy na básně, dnes nám jde hlavně o zachycení genia loci. O historickou, kulturní a symbolickou paměť místa,” vysvětluje autor projektu Ondřej Kobza.

Dialog Oráče se smrtí nebo legendární muzikál

Poesiomat v Žatci tak nabídne píseň ze Starců na chmelu, dialog Oráče ze Smrtí z nesmrtelného díla Jana ze Žatce či znělku městského rozhlasu, kterou pro Žatec složil místní rodák Karel Reiner. „Posluchači se mohou těšit také na recept na bylinkový čaj od Maria Treben z její Boží lékárny nebo se s doktorem Emilem Holubem, jedním ze slavných absolventů žateckého gymnázia, vydají do země Mašukulumbů,” láká na poslech navrhovatel a jeden ze spoluautorů dramaturgie Martin Kos. „A protože Poesiomat je o poesii, nabídne Poesiomat báseň žateckého patriota Adolfa Seiferta o chvále žateckého kraje či báseň neznámého autora o Hrnčířském náměstí,” dodává Kos.

Žatec se instalací Poesiomatu zařadí po bok více než padesátky českých a zahraničních měst. Poetická mluvítka oslovují kolemjdoucí například v kazašské Astaně, irském Dublinu či americkém Buffalu.

Slavnostní odhalení žateckého Poesiomatu se uskuteční v sobotu 21. září ve 12 hodin před synagogou. Akce bude součástí oslav 1. výročí zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru