Pavel Fousek. Foto: RŽ
Louny

Žatec – Obrovský zájem návštěvníků zaznamenala v sobotu 14. 9. 2024 žatecká Galerie U Radnice, kde se uskutečnila vernisáž výstavy obrazů žateckého malíře Pavla Fouska. Přes stovku Žatečanů doplnili také zájemci z Mostu, Ústí nad Labem, Loun, Litoměřic, Prahy nebo Děčína. Obdivovali na 40 obrazů zátiší, portrétů, krajinek, ale hlavně doménu žateckého malíře – kopie slavných obrazů od známých mistrů.

„Díky učiteli Otto Batalovi, který založil a vedl výtvarný obor na Základní umělecké škole v Žatci od roku 1962, mne výtvarné umění zcela pohltilo už na základní škole. Po vojenské prezenční službě, kde jsem začal malovat s kamarádem na plátno, jsem absolvoval výtvarnou školu u Zdeňka Sýkory, významného českého malíře, grafika a pedagoga z Loun“, uvedl autor mj. na vernisáži.

Galerista Petr Šimáček v kostce představil autorovo dílo, kde převládá malování kopií obrazů hlavně francouzských impresionistů. Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas, to jsou autoři, kteří Pavla Fouska zcela uchvátili. V roce 1984 emigroval s rodinou do Kanady a po 37 letech se vrátil na důchod zpět do Žatce, kde pokračuje v tvorbě.

Působivé obrazy a zdárnou činnost galerie, kterou provozuje spolek Rodáci Žatec, vyzdvihla na vernisáži i místostarostka Žatce Jaroslava Veselá: „Je až k nevíře, že se galerii daří již 4 roky představovat díla malířů renomovaných i začínajících, kteří jsou spjati s naším historickým městem. Je jasné, že Žatec není tedy jen městem chmele, ale také výtvarníků a umělců“. Výstava pod názvem INSPIRACE v žatecké Galerii U Radnice potrvá do 26. října 2024.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru