Labe. Ilustrační foto: CC0
Louny

ČR - Český hydrometeorologický ústav vydal v pondělí ráno hydrologická data o dosavadní situaci a jejím dalším možném vývoji. Data jsou aktuální k 16.09.2024, 08:00 hodin.

Meteorologická situace a vývoj:
Za uplynulých 24 hodin spadlo na celém území 5 až 20 mm, největší úhrny byly zaznamenány v Krkonoších, kde spadlo v maximech až 109 mm, v oblasti Jeseníků až 70 mm a na Šumavě až 35 mm. V posledních 6 hodinách byla intenzita srážek nižší a napršelo na většině území 5 až 8 mm, v Beskydech až 14 mm, na horách na severu (zejména v Krkonoších) až 25 mm.

Hydrologická situace:
Na Jesenicku, Krnovsku, Opavsku a Ostravsku hladiny většiny toků během včerejšího večera nebo v noci kulminovaly a aktuálně klesají. 50L průtok stále ještě platí na Opavě v profilech Opava a Děhylov, a na Odře ve Svinově, hladiny jsou již na poklesu. Na horním toku Moravy již je také po kulminaci, kulminace proběhla i v profilu Moravičany. Brzy ráno kulminovala také dolní Bečva. V povodí Dyje hladiny v průběhu noci kulminovaly, na vzestupu je ještě tok Dyje pod Znojmem.

V reakci na včerejší a noční srážky reagovaly toky odvodňující hory na severovýchodě Čech opětovnými vzestupy hladin, s častým překročením 3. SPA. V povodí horního Labe a horní a střední Jizery hladiny již klesají, v důsledku dotoku jsou mírné vzestupy na středním a dolním Labi od Němčic. Totéž platí i pro dolní tok Jizery. V povodí Novohradky byla překročena úroveň 50L průtoku, ale již pod tuto hranici poklesla. Nyní je 50L průtok pozorován na dolní Chrudimce v profilu Nemošice. Výrazné vzestupy s dosažením 3.SPA vykazovaly také toky v povodí Smědé. Kulminace proběhla před půlnocí a aktuálně hladiny klesají. Na tocích v povodí horní Vltavy toky v reakci na nedělní srážky kolísaly a na dolních úsecích stoupaly v důsledku dotoku.

Nejvíce zasažený je tok střední a dolní Lužnice, kde hladina i nadále stoupá v důsledku dotoku. Horní tok Sázavy kulminoval kolem půlnoci, ve Zruči nad Sázavou je stav blízký kulminaci, mírné vzestupy vykazuje v důsledku dotoku již jen dolní tok. V povodí Berounky vykazovala vzestup hladina Úhlavy, kdy byl aktuálně překročen 1. SPA. Dle předpokladu stoupala také hladina Klabavy.


Profily s dosaženým SPA (Pondělí 16.09.2024, 08:00 hod):
Na území ČR je ca 2069 profilů s výskytem SPA, 50-letý průtok je aktuálně na profilech:

  • Chrudimka - Nemošice
  • Opava - Opava
  • Opava - Děhylov
  • Odra - Svinov
  • na desítkách profilů jsou 3. SPA


Předpokládaný vývoj:
V následujících hodinách očekáváme, v důsledku dotoku, vzestupy zejména na Moravě pod profilem Moravičany a středním a dolním toku Labe pod profilem Němčice. Ve všech případech při překročení 3. SPA. Ploché kulminace na dolních tocích proběhnou během středy.

V reakci na výrazné srážkové úhrny v oblasti Šumavy a Novohradských hor (50 až 80 mm do zítřejšího rána), předpokládáme opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením 3. SPA.

Na dolním toku Vltavy se aktuálně hladina udržuje pod úrovní 2. SPA a v následujícím období bude pod touto úrovní udržována.

Napsal ČHMÚ

460264579 907544828061026 6589768802964076672 n 235e3

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru