Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Nová pravidla pro parkování v Městské památkové rezervaci Žatec mají začít platit od 1. ledna 2025. Nově bude placené parkování v pracovní dny ve všech ulicích a náměstích městské památkové rezervace.

Konkrétní nařízení o placeném parkování teprve vyjde, minulý týden ale radní města schválili kritéria pro placené parkování, které dosud platilo jen v některých částech náměstí Svobody. Nově se bude platit od budovy Komerční banky na třídě Obránců míru až po areál Žateckého pivovaru, tedy včetně například ulic Dvořákovy, Dlouhé, Obloukové, Josefa Hory či náměstí 5. května, Chelčického, Hošťálkova a Žižkova. Do ulic kvůli tomu přibydou nové parkovací automaty.

Doba zpoplatnění bude v pracovní dny od 8 do 16 hodin. Prvních 30 minut ale bude zcela zdarma, což často stačí k vyřízení krátkých nákupů či vyřízení jednoduchých administrativních úkonů na radnici, jako je třeba vyzvednutí osobních dokladů či zaplacení poplatku.

Poté bude každá první započatá hodina stát 10 Kč, druhá a třetí hodina 20 Kč, každá čtvrtá a další hodina 40 Kč. Částky tak nejsou nijak výrazné a jejich hlavním smyslem je snížit počet vozidel, která nyní stojí v centru města celý den zcela zadarmo.

Město bude vydávat parkovací karty tří kategorií, a to pro rezidenty, čili obyvatele v zóně placeného parkování, pro abonenty, neboli podnikatele, a pro zaměstnance. Platba pro rezidenty bude za první vozidlo 100 Kč za rok, každé další vozidlo 1200 Kč za rok. Pro abonenty je cena za první vůz 500 Kč za rok, každé další auto bude stát 2000 za rok. Všichni, kdo dojíždějí do centra jako zaměstnanci a chtějí tam parkovat, budou platit 2000 Kč ročně.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru