Z tiskové konference Lepší sever
Louny

Ústecký kraj - Koalice Lepší sever zahájila před Krajským úřadem Ústeckého kraje horkou fázi kampaně a představila hlavní témata, se kterými kandiduje v letošních krajských volbách. Klíčovým tématem pro koalici je zvýšení bezpečnosti, jejíž nedostatek způsobuje většinu palčivých problémů kraje. Klíčem k řešení by měl být boj se spekulanty, kteří pronajímají byty nespolehlivým nájemníkům a nevymáhají po nich pořádek. Hlavními tématy koalice bude také sociální politika, efektivní nakládání s investicemi do kraje, rozvoj kvalitního školství, dostupné zdravotní služby a podpora sportu.

„Žít v Ústeckém kraji nikdy nebylo lehké. Zlí jazykové, kteří tu ani kolikrát nikdy nebyli, říkají, že kraj je beznadějný. To já si nemyslím. Naopak. Vidím v něm obrovský rozvojový potenciál. Ale také vidím, co ho nejvíce brzdí – absence bezpečnosti. Už jen pocit z jejího nedostatku je v zásadě příčinnou téměř každého problému v kraji. A co je příčinou? Vyloučené lokality. Místa, kde byty vlastní spekulanti, kteří nejsou z našeho kraje a je jim úplně jedno, jestli jejich nájemníci dodržují pořádek. Ostatně takovou zkušenost jsme měli i v Mostě, když jsme s kolegy na radnici začínali. Zdánlivě beznadějnou situaci jsme začali řešit a byty od spekulantů skupovat. Výsledek? Most se zanedlouho stal nejvíce se rozvíjejícím městem v kraji. A teď chceme pomoci i ostatním městům a obcím. Ústecký kraj čeká klíčová průmyslová transformace a skoncovat se spekulanty je první krok k tomu, abychom ji zvládli,“ říká Jan Paparega, senátor za senátní obvod Most a kandidát na hejtmana za Lepší sever.

„Spekulantům jde pouze o zisk. Parazitují na lidech, kteří jsou často v exekucích a berou sociální dávky. Ti musí spekulantům platit neadekvátní částky za byty, které jsou ve špatném stavu a nemají požadovanou hodnotu. Sami spekulanti však do domů neinvestují, nechávají je v žalostném stavu, a především nevymáhají pořádek. To vše je jen podhoubí pro zvýšenou míru kriminality a dalších patologických jevů. Musíme pro obce a města sehnat peníze, aby mohly od spekulantů byty vykoupit a rozhodovat, kdo v nich bude bydlet,“ vysvětluje problematiku Yveta Tomková, starostka Městského obvodu Ústí nad Labem-Neštěmice.

„Není to ale jenom o spekulantech, ale o celé sociální politice státu, jež na naše potřeby prakticky nebere zřetel, nevidí každodenní realitu, ve které žijeme, nechce nám reálně pomoci. Příkladem je naprosto neefektivní vyplácení sociálních dávek. Může to znít jako klišé, ale je to prostě realita – současný systém jen podporuje jejich zneužívání. Musíme přimět stát, aby přestal vyplácet sociální dávky zneuživatelům systému a peníze posílal městům a obcím. My za ty peníze zaměstnáme každého, kdo bude chtít. Proto chceme využít možnosti zákonodárné iniciativy, abychom pomocí ní opět mohli podmínit dlouhodobé pobírání dávek veřejnými pracemi,“ dodává Yveta Tomková.

„Bezpečnost se však musí zajistit nejenom vykupováním bytů od spekulantů, se kterými tady všichni v domovských městech bojujeme, ale také podporou policistů a strážníků. Těch totiž máme bohužel nedostatek. Přeplácí nám je jiné kraje, ve kterých může být práce i méně náročnější než u nás. Proto musíme na kraji zavést motivační programy, které nám pomohou zajistit dostatek kvalitních policistů či strážníků,“ říká Karel Lipmann, radní města Chomutov. A dodává: „Není to jen o policistech, ale

o dalších klíčových profesích pro náš region. Podobné motivační programy musíme zřídit i v rámci zdravotnictví, abychom měli dostatek lékařů, pediatrů, zubařů i dalšího zdravotnického personálu.“

Zamezení odchodu schopných lidí z kraje a zvládnutí průmyslové transformace je další velká téma Lepšího severu. „Konec těžby uhlí a Green Deal změní průmyslový region. Je to pro region příležitost, ale musí se jí aktivně chopit. Současné vedení kraje je však v daném ohledu dost neakční. Peníze z EU musíme použít tak, aby přinesly lidem novou práci a lepší uplatnění než dřív. Místní firmy, velké i malé, musí být naším přirozeným partnerem a musíme je podporovat. To samé musí dělat stát, a proto kandiduji do Senátu, aby náš hlas a naše problémy byly daleko více slyšet,“ říká Roman Brand, starosta Spořic a kandidát do Senátu za Chomutovsko.

Dalšími důležitými tématy Lepšího severu je školství nebo také podpora sportu. „Školská politika kraje musí jít ruku v ruce s tím, jak se vyvíjí pracovní trh. Bez schopných a pracovně uplatnitelných lidí ten kraj prostě nezměníme. Musíme rozšířit nabídku škol i o školy vyšší kvality. Proč by v kraji nemohlo vzniknout prestižní gymnázium, které vychová děti pro nejlepší světové univerzity, jako je to možné v Praze? Chceme i ve spolupráci se soukromými školami takové obory, ze kterých vyjdou lidé, kteří kraji vrátí, co do nich investoval,“ popisuje Jan Paparega. „Sport je nedílnou součástí našeho života a je naprosto klíčový pro rozvoj našich dětí. Při něm se děti učí základy fair play, které zúročí v celém životě. Proto chceme zlepšit financování mládežnického sportu, podpoříme vznik nových sportovišť a pomůžeme se zajištěním správy sportovních a dětských hřišť,“ uzavírá Karel Lipmann.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru