Sklidit řádek chmele dnes trvá jen několik minut, stačí na to přímo na chmelnici jen řidič traktoru. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Ústecký kraj - Vítejte u reportáže z malebného Žatecka, kam jsme se vypravili zjistit, jak probíhá v rodinné firmě Vostřelových sklizeň jedné z nejznámějších českých plodin – chmele. 

 Letos je úroda spíše průměrná. Chmelové šišky jsou trochu menší, potvrzuje Jan Vostřel, agronom ZOS Liběšovice. „Čekali jsme, že úroda bude hezčí, podmínky tomu přály. Ale nakonec se chmel nedotáhl a ztrácí na velikosti šišek. Máme drobné šišky, málo hořkých kyselin. Takže úroda je spíše průměrná až slabší.“

Liběšovičtí zemědělci pěstují chmel na 52 hektarech, a to odrůdy Sládek, Premiant a Žatecký poloraný červeňák. Toho je na chmelnicích zdaleka nejvíce. 

A jak taková dnešní sklizeň vypadá? „Chmel očešeme, musíme separovat hrubé nečistoty, to znamená listí, klacky. Čisté šišky jdou do sušárny, kde se suší na nějakých osm procent, potom se zpětně navlhčí na deset až jedenáct procent a v této formě se chmel slisuje a odváží se přímo zpracovatelům,“ dodává Jan Vostřel.

Dříve tradiční práce na chmelnicích vyžadovala mnoho rukou, dnešní moderní technologie umožňují sklizeň zefektivnit a počet potřebných brigádníků se výrazně snížil. „Téměř zmizeli lidi z pole, tam i z důvodu bezpečnosti dneska skoro nikdo není, na česačce jsme na třetině obsazenosti. A celkově se sklizeň zefektivnila, zrychlila,“ vysvětluje agronom.

Úspor se díky investicím zemědělců a moderním technologiím daří dosahovat i třeba při spotřebě energií.  

Chmel ze Žatecka je známý po celém světě a díky němu si lidé mohou vychutnat skvělé pivo od Prahy až po Tokio. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru