Foto: Krajská zdravotní
Louny

Ústí nad Labem - Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny (KAPIM) je prvním z pracovišť, které zahájilo provoz v nově vybudovaném pavilonu „J“ v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na Severní Terase. Prvního pacienta tu intenzivisté z největšího oddělení v rámci nemocnic Krajské zdravotní na jednotku intenzivní péče (JIP) převzali v pondělí 5. srpna 2024 ráno.

„Dnes jsme otevřeli JIP 1, dříve jednotku perioperační péče. Je to jednotka takzvaně vysokootáčková, pacienti na lůžkách pobývají v řádu několika hodin, maximálně jeden dva dny. Péče se liší od klasické resuscitační pouze tím, že pacienty zde invazivně neventilujeme a nepoužíváme přístrojovou náhradu funkce ledvin a podpory oběhu typu ECMO. Jinak je JIP 1 vybavena stejně jako ostatní jednotky intenzivní péče," informoval primář KAPIM MUDr. Petr Vojtíšek.

„Zahájení provozu našeho prvního pracoviště v nových moderně vybavených a velkoryse koncipovaných prostorách je dalším důležitým mezníkem v rozvoji zdravotní péče pro obyvatele Ústeckého kraje. Zajistit a realizovat přestěhování oddělení do nových prostor z těch stávajících v pavilonu „A“ stálo vedení kliniky a její tým velké úsilí a nasazení a jsem rád, že jsme mohli provoz spustit tak, jak jsme měli naplánováno. Děkuji všem, kteří se na tom podíleli,“ vyzdvihl ředitel ústecké Masarykovy nemocnice MUDr. Aleš Chodacki. „Postupné stěhování jednotlivých oddělení do nového pavilonu pokračuje a již 12. srpna zde zahájí provoz klinika hrudní chirurgie,“ dodal ředitel Chodacki.

Součástí nového pavilonu jsou operační sály, lůžka klinik kardiochirurgie, kardiologie a hrudní chirurgie i ambulance jednotlivých oddělení, a KAPIM a JIP. Jde o nemocniční koncept budovy vycházející z nejnovějších trendů.

Výstavba nového pavilonu byla částečně financována z dotačních zdrojů, a to konkrétně z 98. výzvy IROP, tzv. REACT– EU, s výší dotace 500 000 000 Kč. Z finanční investiční podpory Ústeckého kraje, pro zajištění vyrovnaného cash flow, využívá Krajská zdravotní investiční úvěr od Komerční banky, a. s. Celkové cenové náklady jsou bezmála 1,8 miliardy Kč včetně DPH.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru