Foto: město Louny
Louny

Louny - S cílem snížit míru záškoláctví a výskyt šikany na základních školách vstoupily Louny do dotačního programu Ústeckého kraje. Díky němu ve městě od dubna působí externí školní preventista, jehož hlavním úkolem je předcházení a řešení uvedených problémů.
 

Prvními kroky ke zlepšení situace je zajištění odborných programů do škol, návštěva preventisty ve třídách, pomoc žákům s orientací ve službách a vykonávání kontrol u škol a ve vytipovaných lokací, kde se schází mladiství.

„Šikana i záškoláctví se odráží od dalších problémů, mezi něž často patří nedostatečná socializace nebo osobní potíže žáků. Nejrizikovějším třídám zprostředkuji individuální socializační program od odborné organizace. V září plánuji navštívit jednotlivé třídy, kde se žákům představím a objasním svou úlohu. Rád bych dětem a mladistvým posloužil jako člověk, kterému se můžou svěřit s problémy, a který je případně nasměruje na profesionální pomoc. Za uvedeným účelem spolupracuji s metodiky prevence na školách, s neziskovými organizacemi i státními orgány. Abych orientaci ve službách zjednodušil a pomohl pedagogům i žákům řešit náročné situace, plánuji vytvoření a distribuci manuálu s informacemi a kontakty na specializované místní i celostátní organizace,“ shrnul školní preventista Radek Miličevič.

Jeho úkolem je také nabídka mimoškolních aktivit dětem za účelem nekonfliktního využití volného času, mapování situace a prohlubování spolupráce zainteresovaných stran. Na pozvání škol bude navštěvovat třídy a výchovné porady nebo komise. Je dostupný též rodičům, kteří budou potřebovat pomoc s problémy svých dětí ve škole.

Mezi plány zvažovanými do budoucna je ucelený a navazující protidrogový program pro školy namísto jednorázových akcí a uspořádání preventivních programů na rizikové chování pro předškoláky v mateřských školách.

Školní preventista byl v Lounech zřízen díky projektu „Podpora prevence kriminality v Ústeckém kraji 2024.“ Ústecký kraj na projekt přispěl částkou 490 000 Kč.

V případě potřeby pro žáky, rodiče a školy je školní preventista k dispozici na tel. +420 415 621 115 a e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru