Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Obnova biomasové kotelny v žatecké teplárně, kterou poškodil požár na jaře 2023, bude dokončena letos na podzim. Od listopadu 2024 by měl hlavní kotel městské teplárny opět fungovat, a to včetně výroby elektřiny.
 

„Máme od listopadu 2023 vysoutěženou rekonstrukci kotelny Perč II, kterou zajistí společnost ENESA. Už je také potvrzená výroba a včasná dodávka hlavních komponentů od firmy Kohlbach, která vyrobí nové topeniště, výměník a ekonomizér. Předpokládaná doba dokončení obnovy je v listopadu 2024,“ potvrdil ředitel společnosti Žatecká teplárenská Pavel Jonáš.

Teplárna nejspíš nestihne zahájit výrobu tepla v opraveném biomasovém kotli na úplném začátku příští topné sezóny, jak původně plánovala, odběratele to ale nijak neovlivní. Dodávky tepla zajišťovaly pro zimu 2023 kotle kotelny Perč I K1, K2 i K3, které prošly v listopadu 2023 autorizovaným měřením emisí a budou dodávku zajišťovat i v průběhu tohoto roku do doby obnovy biomasové kotelny.

Celkové náklady na rekonstrukci biomasového kotle mají vyjít na 200 milionů korun, škoda i ztráta zisků za prodej elektřiny je krytá pojištěním Žatecké teplárenské. Samotná technologie ORC na výrobu elektřiny je dle dosud provedených kontrol a testů v pořádku. Po zprovoznění biomasového zdroje a jeho testovacím provozu bude neprodleně obnovena výroba elektrické energie.

V roce 2024 městská teplárna plánuje stihnout nejen obnovu biomasového kotle, ale také odsíření uhelných kotlů K1 a K2. Na konci tohoto roku bude Žatecká teplárenská opět plně připravena v plné síle dodávat obyvatelům města Žatce bezpečné a bezstarostné teplo. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru