Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Vzpomínkové setkání při příležitosti 105. výročí vzniku samostatného Československa proběhlo v sobotu dopoledne u památníku na Kruhovém náměstí. Pořádalo je město Žatec ve spolupráci s Vojenskou posádkou Žatec a zdejšími skauty.

Po položení věnců k památníku na Kruhovém náměstí následovaly dva projevy, které pronesli starosta Žatce Radim Laibl a za Československou obec legionářskou Danuše Manová.

Žatecký starosta připomněl historický význam vzniku samostatného Československa a také hlavní představitele, již se o vznik společného státu Čechů a Slováků zasloužili. Připomněl jak hlavní osobnosti zahraničního odboje, tedy Tomáše Garrigue Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše, tak zástupce domácího odboje v čele s Antonínem Švehlou, Aloisem Rašínem, Václavem Klofáčem, Jiřím Stříbrným a Vavro Šrobárem.

„Mnoho Čechů si myslí, že není třeba oslavovat založení dnes již neexistujícího státního útvaru. Mnozí, mezi které patřím i já, však nadále označují 28. říjen 1918 za klíčový moment ve formování českého národa. Tento den by rozhodně neměl zevšednět. Samostatný stát se nám může zdát jako samozřejmost, ale naši předci o něj museli usilovně bojovat,“ zdůraznil Radim Laibl.

Tradiční vzpomínkovou akci k výročí vzniku Československa slavnostně ukončila česká státní hymna. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru