Ilustrační foto: www.laenderbahn.cz
Louny

Žatec - Zvláštní vlaky, které dnes vypravuje společnost Die Länderbahn CZ na železničních tratích Rakovník – Lužná – Žatec a Žatec – Blatno – Rakovník, jsou symbolickým představením nového dopravního projektu tzv. Čtyřmezí.

Jde o rozšíření dopravních linek veřejné dopravy, autobusových i železničních, a rozšířením nabídky pro cestující v území na hranici čtyř krajů – Ústeckého, Středočeského, Plzeňského a Karlovarského. Všechny kraje se sdružením obcí ODORAK, dopravci a organizátoři spolupracovali na dokončení tohoto projektu. V současné době se dokončuje definitivní podoba jízdních řádů, které budou platit od 10. prosince 2023.

Pro Žatecko je nejdůležitější změnou rozhodnutí, že na železniční trati 124 Žatec – Lužná u Rakovníka bude provoz vlaků nejen zachován, ale naopak ještě rozšířen, a to celotýdenně. Úpravy jízdního řádu mají zajistit smysluplnou dopravu do škol a zaměstnání ze Žatce do Rakovníka, tedy i s návazností na další dopravní linky například v Lužné u Rakovníka, a zároveň doplnit víkendovou (turistickou) dopravu o další dva páry spojů, čímž dojde ke dvouhodinovému taktu o víkendu v denní době. V úseku Žatec – Deštnice se budou vlaky vzájemně doplňovat s autobusy na linkách 415 a 743.

Žatecká schůzka kvůli záchraně železniční trati

Právě kvůli dalšímu rozvoji dopravy na železniční trati Žatec – Lužná – Rakovník se letos v létě konala v Žatci schůzka zástupců různých organizací, včetně pracovníků odborů dopravy Ústeckého a Středočeského krajského úřadu, města Žatec, ale i pracovníků v turistickém ruchu. I toto pracovní setkání přispělo k zachování provozu na trati Žatec – Lužná – Rakovník, když se na něm potvrdilo, že zachování provozu vlaků na trati 124 je důležité pro všechny zúčastněné.

Pro zástupce krajů je trať zásadní právě v souvislosti s projektem tzv. Čtyřmezí kvůli návaznosti na další linky. Pro Žatec i celý zdejší region je trať do budoucna důležitá jak z hlediska napojení na Rakovník, tak z hlediska cestovního ruchu. Se zastávkou v Trnovanech se počítá jako s významným vstupním bodem pro turisty ve veřejné dopravě do oblasti zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO jako Žatec a krajina žateckého chmele.

Zvláštní vlaky ve středu 25. října

Zvláštní vlaky, které vypraví Die Länderbahn CZ, jsou symbolickým završením příprav na projekt tzv. Čtyřmezí a „dopravní oslavou“. Vlaková souprava RegioSprinter, která běžně jezdí na trati z Rakovníka přes Lužnou, Žatec a Chomutov do Jirkova, tentokrát pojede nejprve v 9:45 z Rakovníka přes Lužnou a Měcholupy do Žatce. Odtud pak v 10:45 přes Podbořany, Blatno u Jesenice a další zastávky zamíří zpět do Rakovníka. Tyto vlaky mimořádně zastaví i na zastávkách, které nejsou běžně provozované. Jedná se například o Sádek u Žatce, Trnovany, Libočany a Kněžice.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru