To je pořád jenom mrak... Kdy se dočkáme taky vymetené oblohy?
Jezero Most. Ilustrační foto
Louny

Lounsko - Česko by se klidně mohlo přejmenovat na „Mrakoland“. Koneckonců, za chvíli už to budou dva měsíce, co jsme prožili alespoň dva stoprocentně slunečné dny, jinými slovy dny doslova bez jediného mraku. Bylo to 1. a 2. března, někde ještě i 3. března, tedy symbolicky na samém začátku meteorologického jara. Ale od té doby nic.

Respektive: Ne, že by nebyl ani jeden den bez sluníčka, nebo že by autor tohoto textu byl mrakofob, nicméně další přinejmenším dvoudenní pauza od mraků se nekonala. Zato ve Finsku a ve velké části Norska a Švédska, v zemích, které obecně nejsou sluníčkovým rájem, v posledních dnech, vlastně týdnech zapomněli, co jsou to mraky. Skandinávie, byť ne celá, zažívá nezvykle slunečný duben. A vůbec nevadí, že ještě víceméně všude leží sníh (mokrej, taje). Finsko, Norsko a Švédsko si oblíbily tlakové výše, navíc v ideální poloze, proto se tam mrakům vůbec nedaří. Momentálně je skandinávský vzdušný prostor ve svazku manželském s tlakovou výší Petra. Jižní okraj Petry se dostane až do středoevropského vzdušného prostoru, jenomže (výškovým) tlakovým nížím to bude jedno.

Když už jsem u těch tlakových níží: Rudolf nakonec do severozápadních Čech (Ústeckého kraje, rozumíme si) nepřinesl ani třicet milimetrů srážek. Přesněji řečeno: Nejdeštivějším místem byl Šluknov, který od Rudolfa obdržel osmadvacet litrů vody na metr čtvereční. Naopak Most patřil k nejsušším místům, a to se sedmi litry vody na metr čtvereční. Most je prostě... Most.

Ne. Taková je odpověď na otázku v titulku:

18. dubna: Po většinu času oblačno až zataženo, snad jen k večeru až polojasno. Srážek málo, pouze pár přeháněk (nejpravděpodobněji ve východní polovině Ústeckého kraje). Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C.

19. dubna: Ráno až dopoledne přechodně až jasno, jinak převážně polojasno až oblačno. Především v Krušných horách to vypadá na přeháňky, úplně nahoře možná dokonce i sněhové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

20. dubna: V ranních hodinách místy skoro jasno až polojasno, potom prakticky všude oblačno až zataženo a rozhodně nepřekvapí dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, v případě, že by těch dešťových kapek bylo víc, tak okolo 8 až 10 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C.

Co myslíte, je autor tohoto „článku“ přírodní, anebo umělá inteligence? A kterou inteligenci máte radši? Odpověď si raději dobře rozmyslete... :-)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru