Inspektoři zajistili v loňském roce desetitisíce padělků za více než 80 milionů korun
Foto: ČOI
Louny

ČR/Ústecký kraj - Česká obchodní inspekce se v průběhu minulého roku zaměřila na kontroly dodržování zákazu skladování, nabídky a prodeje padělaného zboží. Celkem uskutečnila 1 041 kontrol a porušení tohoto zákazu zjistila ve 435 případech, což je více než ve 40 % případů.

„Česká obchodní inspekce se dlouhodobě zaměřuje na příhraniční oblasti, kde stále převládá stánkový prodej, ale i na pevné provozovny ve vnitrozemí. Ve vyšší míře rovněž monitoruje i internetové obchody, kde prodej falzifikátů, napodobujících výrobky renomovaných značek, představuje velký problém. ČOI se této oblasti kontrolní činnosti bude důsledně věnovat i v následujícím období,“ říká ke kontrolní akci ústřední ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce provedla v období od 3. ledna do 30. prosince2022 kontrolní akci zaměřenou na kontrolu dodržování zákazu nabídky za účelem prodeje, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněného užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu. Celkem uskutečnila 1 041 kontrol a u 435 kontrol zaznamenala porušení tohoto zákazu, což v procentuálním vyjádření představuje 41,8 %. Z hlediska sortimentu docházelo nejčastěji k porušení některých práv duševního vlastnictví u textilních výrobků a hraček. Z celkového počtu zajištěných výrobků převažovaly značky Nike, Lego, PokémonWizards, Tommy Hilfiger, Adidas, Louis Vuitton. V roce 2022 se inspektorům ČOI při kontrolní činnosti osvědčila zákonná možnost vstupu do uzavřených prostor, u kterých existuje důvodné podezření na uchovávání padělků.

Z celkového počtu 1 041 provedených kontrol pak bylo zjištěno porušení všech právních předpisů v 815 případech (78,3 %). V Ústeckém a Libereckém kraji bylo provedelo 162 kontrol, ve 118 případech byly porušeny předpisy.

ČOI, v rámci kontrolní akce, spolupracovala s orgány státní správy a samosprávy, např. s Policií České republiky (28 případů), živnostenskými úřady (10 případů), cizineckou policií, Celní správou České republiky a městskými/obecními úřady (celkem 7 případů).

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v roce 2022 kromě sankčních opatření zajistila a mimo dosah kontrolovaných osob uložila celkem 36 349 kusů padělků v hodnotě vyčíslené v cenách originálů ve výši 80 543 417 Kč. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, o nichž bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům.

ČOI v roce 2022, v rámci této kontrolní akce, uložila pravomocně celkem 710 pokut v hodnotě 13 471 000 Kč.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru