Nové vstupy budou hotové v červnu, Kamencové jezero ale otevře tradičně 1. května
KAMENCOVÉ JEZERO. ZOOPARK CHOMUTOV / FOTO ROMAN DUŠEK
Louny

Chomutov – Kamencové jezero zahájí letní sezónu v obvyklém termínu, tedy 1. května. Finišující přestavba v západní části areálu ji ovlivní jen zpočátku. Vrchol léta si již návštěvníci užijí naplno a dokonce s rozšířeným komfortem.

„Není důvod začátek letní sezony posouvat,“ říká Věra Fryčová, ředitelka Zooparku Chomutov, pod nějž Kamencové jezero patří. „Lidé už jsou na koupání a procházky kolem jezera natěšení a uzavírek si "užili" dost za covidu,“ dodává. Stavební práce totiž mírně omezí jen první měsíc provozu, tedy květen.

Areál nebude během něj přístupný z Přemyslovy ulice, kde stavební firma ještě dokončuje rozsáhlou rekonstrukci vstupní části. Naopak vstup na písčitou pláž ve směru od Otvic i vrátnice v ulici Tomáše ze Štítného budou návštěvníkům otevřené od prvního dne. „Od začátku května začneme také prodávat permanentní vstupenky a přijímat objednávky na převlékací kabinky,“ doplňuje Fryčová. V plném provozu již bude také kemp.

Cena sezónních i jednorázových vstupenek zůstane pro letošek na stejné výši jako v loňském roce. Vedení Kamencového jezera i chomutovské radnice při svém rozhodnutí vzalo v potaz právě i drobná omezení, která budou provoz na počátku letošní sezony provázet.

Kompletně přebudovaný hlavní vstup, stejně jako zcela nový vstup od parkoviště u Aquasvěta, budou otevřeny během června. „Pro Kamencové jezero i turismus v Chomutově jsou to zásadní investice. Možná drobně ovlivní úvod letošní sezony, ale všechny budoucí zásadně změní. A to v dobrém,“ říká David Dinda, náměstek primátora pro rozvoj a investice města.

Západní část areálu přístupná z Přemyslovy ulice už se postupně mění v zelenou pěší zónu, která ponese název Kamencové náměstí. Stávající parkoviště nejenže pojme více automobilů, ale bude mít i ekologičtější povrch, protože nepropustný asfalt nahradil štěrkový trávník. Také střechy nové pokladny a boxů na kola budou zelené a dešťová voda bude svedena do retenčních nádrží určených k zásobě pro závlahu. Okolní vzduch bude ochlazovat voda z fontány, která je na míru navržená právě pro veřejný prostor před Kamencovým jezerem.

Nový vjezd z Mostecké ulice zase výrazně zjednoduší návštěvníkům cestu do kempu a zároveň uleví dopravě v ulici Tomáše ze Štítného. Také však rozšíří parkovací možnosti pro běžné návštěvníky areálu, kteří budou moci svůj automobil odstavit na rozlehlém parkovišti u aquaparku a ke vstupu do areálu využijí nově vybudovaný vchod pro pěší.

Parkování na odstavných plochách bude opatřeno závorovým systémem. „Potřebujeme vědět, kolik je na místě v danou chvíli vozů a jestli se tam vejdou další. Cílem tohoto opatření je snaha zabránit vjezdu aut do rezidenční čtvrti, když už se tam nevejdou. Chceme, aby přijíždějící návštěvníci areálu měli tuto informaci včas a mohli zvolit jiné parkoviště, třeba u aquasvěta. Vjezd na parkoviště bude zdarma," vysvětluje David Dinda.

Město do přestavby obou vstupů investovalo zhruba sto milionů korun. Velkou část pokryjí evropské dotace. „Jde o největší investici po dlouhé době. Areál opustí řemeslníci s posledním dubnem, na začátku června by mělo být kompletně hotovo i kolem areálu," uzavírá Dinda. Podle primátora Chomutova Marka Hrabáče si je město vědomé, že investice do odpočinkových a turistických zón v Chomutově jsou důležité. „Vnímáme, jak masivně investuje Most do zázemí kolem nového jezera. Zatím se jeho otevření nijak neprojevilo na návštěvnosti Kamencového jezera. Nicméně i my musíme zajistit návštěvníkům komfort, aby se tak v budoucnu nestalo," podotýká Hrabáč.

Výhodou Kamenového jezera je podle vedení města i specifické složení vody, díky kterému má dobré parametry i v době, kdy je řada populárních koupacích vod uzavřena z důvodu přemnožení sinic. Stav vody provozovatel koupaliště neustále sleduje. „Vody je více než loni, aniž bychom ji museli dopouštět. Nicméně stále pracujeme na tom, abychom nemuseli využívat vodu z přivaděče. Proto i v případě jakékoliv výstavby volíme řešení, které umožňuje zasakování vod v maximální míře," podotýká Dinda.

Město počítá i s vybudováním zařízení, které bude přefiltrovávat použitou vodu z aquasvěta tak, aby se mohla použít k dopouštění jezera. „Plánujeme také hydrogeologický průzkum, abychom mohli udělat vrt, ze kterého by se mohla dopouštět do jezera voda specifická tamním chemických složením. Víme, že jí je v okolí dost, jenže se tlačí nahoru zrovna v místech, kde ji nepotřebujeme," dodává Dinda s tím, že jde o sklepení některých domů v okolí jezera.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru