Žatec - Bohatou žateckou historii, zdejší architekturu, ale hlavně světoznámý chmel a zdejší pivo představila loni v prosinci bulharská televize ve svém oblíbeném pořadu Food Hunters. Speciální díl své kulinářské show natáčel nejznámější bulharský kuchař Andre Tokev loni na podzim v Žatci.
Kontakty pro televizní produkci zajišťovala z jedné strany bulharská ambasáda, z druhé strany pak místostarosta Žatce Jaroslav Špička. Výsledkem pak byl pětadvacetiminutový pořad, v němž jsou vidět žatecké domy a ulice, Chrám chmele a piva, restaurace s minipivovarem U Orloje i Žatecký pivovar. Samotné vaření pak probíhalo ve steakhousu El Toro na náměstí Prokopa Velkého.
„Šlo o speciální díl televizní kuchařské show Food Hunters, který byl věnovaný chmelu a pivu a gastronomii s ním spojené. Kvůli tomu přijel Andre Tokev, bulharská kuchařská hvězda, loni v říjnu na dva dny do Žatce,“ vysvětlil Karel Havelka z Chrámu chmele a piva, který bulharské hosty v Žatci také provázel.
Film o Žatci, chmelu a pivu trvá 25 minut. Bulharští diváci se v něm díky Andre Tokevovi, který byl porotcem i v bulharské kuchařské soutěže MasterCher, dozvěděli zajímavosti jak o Žatci a chmelu, tak také viděli záběry za žateckých ulic nebo nebo z chmelnic v okolí – i když bez chmelu, protože se natáčelo na podzim.
Díky svému oblíbenému kuchaři se bulharští diváci dozvěděli, odkud pochází nejlepší aromatický chmel na světě. Viděli záběry z Chrámu chmele a piva i Žateckého pivovaru, poznali prostředí El Toro. Zajímavý snímek tak některé bulharské turisty může v budoucnu přivést i přímo do Žatce, aby sami poznali a ochutnali, co tady tak zaujalo Andre Tokeva.
(kas)