Sokoli jsou v Českém středohoří doma. V okolí jejich hnízdišť je ale potřeba klid
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Na přelomu února a března se vracejí kriticky ohrožení sokoli stěhovaví do svých hnízdišť v Českém středohoří. Ta se nacházejí na továrních komínech a na skalách v údolí Labe. Okolí těchto přírodních hnízdišť vyznačili pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR páskami a informačními cedulemi. Chtějí tak zajistit hnízdícím sokolům klid.

„Tak jako každý rok jsme kvůli hnízdění sokolů dočasně uzavřeli vybrané části Průčelské rokle, Kozího vrchu a Vrabince. Uzavírka potrvá do konce června. Chceme zajistit hnízdícím párům klid na hnízdění a vyvedení mláďat. Zejména na počátku hnízdění jsou totiž samice sokolů velmi citlivé. Vadí jim především pohyb v nebo nad jejich úrovní. Pokud jsou vyrušeny, mnohdy hnízdo opustí. Hrozí pak zastydnutí vajec či úhyn mláďat hladem. Do hnízda také mohou vniknout predátoři,“ vysvětlil Petr Kříž z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO České středohoří.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vyzývá návštěvníky zmíněných lokalit, aby uzavírky respektovali a chovali se tiše a ohleduplně. V případě přírodních rezervací Kozí vrch a Vrabinec je dovolen pohyb pouze po značených cestách. Řetězovou vrcholovou část na Vrabinci bylo nutné kvůli omezené velikosti skal a jejich pravidelnému využívání sokoly uzavřít. Návštěvníci by se na všech uzavřených lokalitách neměli dlouho zdržovat.

„Hnízdění sokolů se v minulosti kvůli neukázněným návštěvníkům opakovaně nezdařilo. Děkujeme proto všem, kteří dodržují pravidla a přispívají tak k ochraně tohoto druhu i přírody obecně,“ řekl Petr Kříž.

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky poklesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se do naší krajiny vracejí, problémem skalních hnízdišť sokolů je ale právě nadměrné rušení. Nejen v Českém středohoří, ale v celé ČR.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru