FOTOREPORTÁŽ: Víte, že se u nás dají najít zkameněliny staré miliony let? Vydejte se s námi na cestu do minulosti
Výprava do minulosti. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Lounsko – Geologické kuriozity v okolí Loun, tak pojmenoval průvodce a geolog Jan Macháček výpravu do časů, kdy ještě na planetě Zemi nebyl člověk a jedinými obyvateli byla jenom zvířata a rostliny.

První zastávka – Setkání nadšenců a průvodce bylo v sobotu 12. února ve 13 hodin nedalo obce Nečichy na Lounsku. Poté se šlo několik stovek metrů lesem, až jsme narazili na první naleziště miocenních jílů a porcelanitu z období třetihor, konkrétně třetihorního jezera.

Červenooranžově zbarvená hornina se nazývá porcelanit a byla vypálena přírodním procesem, přesněji požárem uhelné sloje. „Je to nejvzdálenější výskyt mostecké pánve. Původní jezero bylo v podhůří lounských sopek. Potom eroze odhalila ložisko hnědého uhlí, které následně začalo hořet,“ vysvětlil geolog Jan Macháček.

Požárem se nadložní jíl zpevnil a vrh kopce tam bylo chráněno před erozí. „Tím je nelogicky nyní jezero umístěno na vrcholu kopce,“ uvedl Macháček s tím, že i ostatní kopce v okolí vznikly podobným mechanismem, např. vrch Červeňák.

V úlomcích porcelanitu jdou najít otisky větviček, listí, šišek i kmenů stromů. Vzácně se zde nacházejí i palmy nebo různé kapradiny.

Druhá zastávka – Nedaleko obce Malnice u Postoloprt přímo na polích je další naleziště. Bělohorské souvrství z období turonu, tedy svrchní třídy druhohor ukazuje, co v tu dobu tu žilo za živočichy. V pískovci zvaném malnický řasák, kterého jsou tu hromady, nacházíme otisky schránek různých mušlí a dalších mořských živočichů.

„Zdejší pískovec má typické zelené zbarvení proto název řasák. Obsahuje četné otisky mušlí hlavně hřebenatek, vzácně se dají najít i amoniti, žraločí zuby či krabí klepeta. Řasák se volně nachází na poli a nálezy jsou velmi běžné. Vznikl na druhohorní pláži, která se zde krátce vytvořila. Nachází se od Černčic až k Měcholupům. Jeho výskyt je ovlivněn místními zlomy. Na ose Malnice -Touchovice je jeho výskyt opakuje 4x, “ popsat naleziště průvodce.

Třetí zastávka – V obci Tuchořice se nachází přírodní památka „Miocenní sladkovodní vápence v Tuchořicích“. V opuštěném vápencovém lomu se dají najít schránky suchozemským i vodních plžů, které jsou více než 20 milionů let staré. I nám se jich několik podařilo objevit.

„Vzácně se zde nacházejí i zbytky savců. Zdejší naleziště poskytlo vápno vysoké kvality, které je o okolí vzácné. Díky tektonice jsou tyto výskyt dva, další je u obce Lipno. Kromě toho je Tuchořicích miocenní travertinová kupa, dnes nepřístupná, která dříve poskytla řadu nálezů třetihorní flory i fauny. Nálezy z ní jsou i v Národním muzeu v Praze,“ uvedl geolog.

Na místě je povoleno sbírat jen suť, a to kvůli ochraně lokality.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru