Jirkov - Ve středu 6. listopadu provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Cukrárna a lahůdky U Daniela, která sídlí na adrese Vinařická 348 v Jirkově. Jedná se o výrobnu lahůdek.
V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. V celém prostoru výrobny, přípravny, prodejny, skladu a zázemí byly znečištěné podlahy, pod a za technologickým vybavením byly nánosy černé zašlé mastnoty.
"V potravinářském provozu se volně pohybovali psi a kočka. Ve výrobně lahůdek nebylo k dispozici umyvadlo na mytí rukou. V zadní části potravinářského provozu bylo umyvadlo na mytí rukou bez přívodu teplé vody. Myčka na nádobí byla v době kontroly nefunkční. Veškeré zařízení a náčiní bylo znečištěno mastnotou a zaschlými zbytky potravin. Pracovní plochy nebyly rozděleny, dochází zde ke křížení pracovních činností," uvádějí zaměstnanci krajské hygienické stanice.
V celém potravinářském provozu chyběly odpadové nádoby, odpad byl skladován v černém pytli a různých igelitových sáčcích. V potravinářském provozu byl v době kontroly nepořádek, odloženy věci, které nesouvisejí se stravovacím provozem, dle sdělení kuchařky je většina věcí soukromých.
Z prodejny lahůdek vede chodba na dvorek, kde byl v době kontroly nepořádek, odloženy nepotřebné věci a volně se pohybující zvířata. Nejsou splněny obecné požadavky na potravinářské prostory. V provozovně je poskytována zásilková činnost, která je prováděna současně s výrobou a prodejem lahůdkářských výrobků.
Provozovatel poskytuje stravovací službu v nepovoleném rozsahu a v provozovně, která nesplňuje obecné požadavky v rozporu s platnou legislativou. Provozovna je schválena pro výrobu a prodej lahůdkářských výrobků.
"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti vyráběných lahůdkářských výrobků, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním (otrava - pozn. redakce). Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, dále byla nařízena sanitace celého provozu. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," pokračují hygienici.
Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložen finanční postih.
foto