Foto: ŘSD Ústeckého kraje
Podbořany

Podbořansko - Na budoucí trase D6 Petrohrad – Lubenec aktuálně probíhá archeologický průzkum, který potrvá do konce tohoto roku. Avšak první část průzkumu u Lubence bude dokončena koncem června, aby Ředitelství silnic a dálnic mohlo 3. 7. 2024 zahájit stavbu „D6 Lubenec – obchvat, II. etapa“.

Archeologové zkoumají celkem 15 lokalit. "Z toho zatím zaznamenali nálezy převážně novověkého původu, a to ze 17. až 20. století. Dále byly odkryty dva pravěké objekty (jámy, blíže nespecifikovaného určení) náležící mladšímu zemědělskému pravěku (pravděpodobně starší době železné). K zajímavostem také patří zachycení patrně okraje žárového pohřebiště ze starší doby železné (3 hroby), ve kterých byly uložené větší zlomky keramických nádob. Objeven byl také dřevěný vodovod směřující do zaniklého pivovaru v Ležkách. Jednotlivé dřevěné vrtané roury byly spojovány železnými svorkami. Většina rour byla ve značném rozkladu, ale podařilo se vyzvednout a zakonzervovat část potrubí se svorkou a pěkně zachovanými letokruhy, na jejichž základě díky dendrochronologii budeme schopni určit přesnou dobu skácení stromu na výrobu vodovodu," uvedla za tým komunikace Kamila Zahálková.

2706vyzkum2 f3f5c

2706vyzkum3 4b542

2706vyzkum4 32dc9

Foto: ŘSD

Rovněž se podařilo zdokumentovat 4 jámy obdélníkového tvaru, na jejichž dně byly zachyceny stopy po drobných kůlech, které byly součástí výdřevy objektu. "Přestože neobsahovaly žádný kostrový, keramický ani jiný materiál, můžeme jámy s velkou pravděpodobností detekovat jako hrobové. Z tohoto důvodu byl proveden odběr vzorků na fosfátové analýzy, které nám tuto teorii mohou potvrdit. Podle typu hrobové jámy předpokládáme její časové zařazení do období mladého eneolitu až starší doby bronzové," dodala Zahálková.

2706vyzkum1 50e65

Foto: ŘSD

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru