V pondělí začíná v Žatci deratizace. Je povinná pro všechny majitele domů
Ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec – Přemnožené potkany chce nechat vyhubit žatecká radnice. V pondělí 16. dubna začíná povinná deratizace. Zapojit se do ní musí každý majitel domu na území města. Město k tomu vydalo obecně závaznou vyhlášku.

Termín povinné deratizace je vyhlášen na 16. až 20. dubna. A jak se do ní mají majitelé domů zapojit? „Nejvhodnějším řešením je objednání specializované firmy, která deratizaci provede. Zákrok se musí provést správně, aby nedošlo k ohrožení zdraví a života osob či zvířat v hospodářských a zájmových chovech. Je nutné znát příslušné právní předpisy, metodické pokyny a doporučení,“ uvedl Kamil Plíšek z Městského úřadu Žatec.

Druhá možnost je, že si nástrahu pořídí sami majitelé domů v obchodě, například v drogerii, kde dostanou i základní informace o tom, jak prostředek použít. „Tato možnost se zdá mnoha lidem nejjednodušší, ale odborníci ji nedoporučují. Hlavně kvůli bezpečnosti,“ informoval Tomáš Kassal, mediální pracovník města Žatce. „Skutečně tuto variantu nedoporučujeme, protože je při ní mnoho rizik. Položené návnady mohou najít děti, domácí nebo hospodářská zvířata a může dojít k ohrožení zdraví či dokonce života nezúčastněné osoby či vzniknout škoda,“ potvrdil Kamil Plíšek.

Potkani jsou přemnoženi v celé ČR. Lidé je hubí proto, že přenášejí nebezpečné bakterie a s nimi nemoci. Například v Praze žije v kanalizační síti a v okolí popelnic podle odhadů biologů až pět milionů potkanů, pětkrát víc než lidí ve městě. Toto zvíře je přitom nesmírně plodné a houževnaté, ale také inteligentní. Jedna dospělá samice dokáže za rok přivést na svět 50 – 70 mláďat. Hlodavec podle vědců přežije například i pád z výšky až 16 metrů. Proti mnoha druhům návnad s jedem si vypracoval odolnost nebo i důmyslný systém „ochutnávání“. Smečka k neznámé potravě napřed pošle jedno zvíře jako „zvěda“, a teprve po určité době, když je průzkumník v pořádku, se do konzumace pustí i zbytek potkanů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru