Novorenesanční radnice v Lounech slaví 130 let. Přijďte na prohlídku!
Radnice v Lounech. Foto Městský úřad Louny
Louny

Louny – V záplavě velikonočních akcí je na nadcházející sobotu připravena také jedna zajímavost, která se svátky jara tak úplně nesouvisí: historická budova radnice v Lounech, přesněji vyjádřeno její současná podoba, slaví v těchto dnech 130 let. A v sobotu odpoledne mohou zájemci přijít na její prohlídku i s výkladem odborníka.

Prohlídka začne ve 14.30 hodin a povede ji historik PhDr. Jan Mareš. Avšak pozor, počet míst je omezen jen na 25 osob, uvádějí pořadatelé z turistického a informačního centra v Lounech.

Výročí 130 let od přestavby dřívějšího domu U Tří Lip na současnou podobu lounské radnice v novorenesančním stylu uplyne 1. dubna. Tento den v roce 1888 byla stavba v nové podobě slavnostně vysvěcena a předána městu do užívání.

Budova tehdy přitom ovšem nesloužila jen pro úřadování a politické debaty mezi lidmi ve vedení a správě města. Její bohaté prostory byly využívány šířeji. „Sídlila tam například spořitelna města Loun, umísťovány tam byly muzejní sbírky, městský archiv, působila v ní kancelář policie i hasičské hlídky. Dokonce tam byla i městská věznice,“ připomněla Lenka Martincová z Městského úřadu Louny.

Nynější budova je jako radnice tedy využívána už déle než jedno století. Před jejím přebudováním a otevřením sídlilo vedení a hlavní správa města také na náměstí, jen o malý kousek vedle. Sídlem radnice v 19. století tehdy byl dům, kde je dnes umístěna městská knihovna.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru