Jaro se blíží, už je to jasné! Huňatí spáči na Rané již vstávají
Syslové na Rané. Foto Oldřich Hájek
Louny

Lounsko – Syslové, kteří se vrátili do krajiny Českého středohoří kolem Rané, se začínají probouzet z dlouhého zimního spánku. I když jsou dny ještě chladné, zoologové ze Správy CHKO České středohoří se tento týden vydali do terénu a právě na svazích Rané několik rychlých huňatých zvířat už zahlédli.

„Zimní spáči již vstávají. Přestože úterní počasí syslím aktivitám příliš nepřálo, několik jedinců se kolegům v krajině na Rané po zimě stydlivě ukázalo,“ uvedli správci chráněné krajinné oblasti na svých stránkách.

Syslové se do oblasti Středohoří v posledních letech vracejí ve velkém, jinak jsou ovšem v ČR stále považováni za kriticky ohrožený druh. Zvířat ve svazích na Rané i v jejím okolí přibývá hlavně díky aktivitám ochránců přírody. Například i v lokalitě Písečný vrch, ležící jen kousek od Rané, bylo loni v létě vypuštěno do krajiny kolem šedesáti nových syslů.

„Na Písečném vrchu se přestalo hospodařit, tamní step postupně zarostla a syslové vymizeli. Chtěli jsme populaci obnovit. O místo jsme pečovali, vyřezali náletové dřeviny, obnovili pastvu. Věříme, že se tam vypuštění syslové zabydlí. Na nedaleké Rané se jim totiž daří výborně,“ uvedl už loni v srpnu Vladislav Kopecký ze Správy CHKO České středohoří.

I když v rámci celé ČR je sysel silně ohroženým živočišným druhem, na svazích Rané u Loun se mu daří dobře. Na podzim 2015 experti odhadovali velikost tamní populace na 730 jedinců, což tehdy činilo podíl 15% ze všech syslů v ČR. Rozvoj syslí kolonie ovšem neprobíhal samovolnou a přirozenou cestou a museli mu v letech předtím také hodně pomáhat odborníci - ochranáři. Díky jejich zásahům se syslí populace na Rané během posledních pěti let rozrostla o 280 zvířat.

Sysel obecný byl přitom ještě v 50. letech označován za zemědělského škůdce, nyní však je kriticky ohroženým druhem. V ČR žije jen na posledních zhruba 36 lokalitách. Počet syslů v ČR se nyní odhaduje na 4300 - 5000 jedinců. Syslové vymizeli především kvůli změnám v krajině a ve způsobu zemědělského hospodaření ve druhé polovině minulého století, kdy ubyly louky a remízky, krajina se rozorala, stromy a křoviny byly pokáceny a pole se spojila do velkých lánů. Syslům škodilo i používání chemických prostředků v krajině, například hnojiv nebo látek proti škůdcům.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru